Åsa Romson (MP) och Forsmarks kärnkraftverk med en förbudsskylt i förgrunden.
Åsa Romson (MP) och Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Bertil Ericson/TT

Kärnkraftansvar dröjer – Romson tvingas vänta på EU

Åsa Romson (MP): "Lite mer komplicerade än man tror innan"
2:22 min

Sverige kommer att fortsätta vänta på andra EU-länder innan man höjer skadeståndsbeloppen för kärnkraft. Det beskedet lämnar den nya Miljöministern Åsa Romson (MP). 

Miljöpartiet har tidigare legat hårt på alliansregeringen när det gäller just kraven på kärnkraftbolagen vid en olycka, men att höja skadeståndsbeloppen kan vara svårare och ta längre tid än Åsa Romson först trodde.

– Ja, det finns ju alltid många frågor som framstår som lite mer komplicerade än vad man tror innan. Jag hade nog hoppats att vi i Sverige kunde vara tydliga med att nu avser vi att ratificera det här före de andra. Men det är inte så enkelt, man har beslutat på EU-nivå att man ska ratificera samtidigt, säger hon.

Det här med skadeståndsansvaret är en följetong i svensk politik. Redan för fem år sen deklarerade den dåvarande miljöministern Andreas Carlgren att kärnkraftbolagen skulle tvingas stå för alla kostnader om Sverige drabbades av en olycka.

Eftersom ett företag som äger kärnkraft sannolikt blir värdelöst i samband med en olycka måste bolaget försäkra sig. Det är dom beloppen som skulle höjas från ungefär 3 miljarder kronor till motsvarande 12 miljarder. Men några få länder inom EU har fortfarande inte ratificerat den här överenskommelsen och därför har förändringen aldrig genomförts. 

Miljöpartiet och Vänsterpartiet har i opposition krävt att alliansregeringen skulle höja skadeståndsbeloppen, eftersom en olycka i verkligheten kan kosta hundratals eller till och med tusentals miljarder. Nu känner sig Vänsterpartiets Jens Holm lite ensam om den inställningen.

– Det kan ju inte vara så att man har ändrat sin politik bara för att man har hamnat i regeringsställning.

Åsa Romson garanterar att så inte är fallet och att Miljöpartiet kommer att medverka till att skadeståndsbeloppen höjs under den här mandatperioden. Men först vill hon invänta ett EU-möte strax före jul som behandlar den här frågan. Åtminstone två av dom återstående tre länderna väntas ratificera under nästa år.

Jens Holm påpekar att flera andra EU-länder redan har höjt beloppen. Och i en debatt i riksdagen nyligen upprepade han Vänsterpartiets hållning, att kärnkraften får en slags statlig subvention när den inte behöver stå för sina verkliga kostnader, och den måste någon annan betala för.

– Det är den förnybara energin som betalar det stora priset för det och på längre sikt är det miljön, klimatet och hela vår framtid som faktiskt betalar det stora priset för det här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".