Fyra döda i attentat mot synagoga i Jerusalem

1:53 min

I Jerusalem har det redan spända läget förvärrats sedan fyra judar dödats under sin morgonbön i en synagoga i morse. Israel kallar händelsen för ett terrordåd och hotar med vedergällning.

– Vi hörde skottlossning från synagogans nedervåning när vi kom. Först ett skott, sedan ytterligare ett, sedan en hel serie. Vi rusade ut och förstod att folk hade dödats och skadats, säger ett vittne till attacken till BBC.

Minst fyra människor dödades, åtta skadades, varav flera livshotande, i attacken som är den som är den dödligaste i Jerusalem på många år.

Alla fyra dödsoffer var israeler, men hade dubbla medborgarskap. Tre var också amerikaner, den fjärde britt.

Det var tidigt i morse som minst två gärningsmän tog sig in i synagogan i det ultraortodoxa området Har Nof i västra Jerusalem och attackerade bedjande judar med knivar och yxor.

Gärningsmännen ska också haft skjutvapen och när polisen kom utbröt skottväxling. Två poliser skadades, de två gärningsmännen dödades. 

Palestinska islamistiska Hamas hyllar attacken och kallar den för ett "rimligt och rättvist svar på ockupationmaktens brott".

Den palestinske presidenten däremot, Mahmoud Abbas, fördömer attacken men säger samtidigt att Israel måste avbryta sina provokationer mot palestinier.

Gärningsmännen uppges vara från det palestiniskt dominerade östra Jerusalem, vid tidigare attacker har Israeliska myndigheter rivit gärningsmäns bostäder och den israeliska regeringen säger att de kommer att svara hårt på morgonens attack.

– Vi kommer att svara hårdhänt på det brutala mordet, säger premiärminister Benjamin Netanyahu i ett uttalande.

Flera högernationalister har under förmiddagen samlats utanför brottsplatsen och skanderat slagord som "hämnd" och "död åt araber".

De senaste veckorna har sammandrabbningarna mellan protesterande palestinier och säkerhetsstyrkor varit nästan dagliga, flera attacker har ägt rum och innan morgonens attack hade sex israeler dödats de senaste veckorna i dåd som tillskrivs palestinier.

Ett redan upptrappat spänt läge riskerar nu att förvärras ytterligare och många ställer sig nu frågan: vad kommer att hända härnäst?