Australiens premiärminister Tony Abbott. Foto: Andy Wong/AP/TT

Optimism efter frihandelsavtal

Efter mer än ett decenniums förhandlingar är det slutligen klart
1:38 min

I Australien ägnas en stor del av medieutrymmet under tisdagen åt frihandelsavtalet med Kina som skrevs under i går. Avtalet är ett av en rad stora avtal som Kinas president Xi Jingping undertecknat under en utrikespolitisk offensiv de senaste tio dagarna.

Det här är det första heltäckande frihandelsavtal som Kina har slutit med ett stort land, säger Australiens premiärminister Tony Abbott.

Alla tidningar, radio och tevekanaler i Australien är fyllda av kommentarer och analyser kring frihandelsavtalet som undertecknades i Canberra av Tony Abott och Kinas presidet Xi Jingping i går.

Avtalet innebär att alla tariffer ska tas bort på en låg rad varor som Australien exporterar. Inte minst på en stor del jordbruksprodukter, där Kina i dag har skyddstariffer på upp till 40 procent. När avtalet genomförts, kommer mellan 85 och 90 procent av Australiens exportprodukter att omfattas av avtalet om nolltariffer, enligt Tony Abbott.

Men avtalet gäller också tjänster: Australiska företag kommer till exempel att kunna bygga, äga och driva hotell i Kina. Ocha Australiska försäkringbolag får möjlighet att agera på den kinesiska markanden. I gengäld får Kina bland annat större möjligheter att investera i den Australiska råvaruindustrin.

Det här avtalet blev slutpunkten på en sällan skådad svit av kinesiska internationella avtal på mindre än två veckor. Ett klimatavtal med USA om minskade koldioxidutsläpp, ett avtal med USA om att ta bort alla tariffer på handel med IT-produkter, och ett frihandelsavtal med Sydkorea, har alla fått Xi Jingpings underskrifter sedan förra helgen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".