Japans premiärminister Shinzo Abe utlyser val i december. Foto: TT
Japans premiärminister Shinzo Abe utlyser val i december. Foto: TT

Efter chockbeskedet: Abe utlyser val i Japan

Besked igår om recession
1:26 min

Japans premiärminister Shinzo Abe säger idag att ett parlamentsval ska hållas redan i mitten av december.

Japans premiärminister Shinzo Abe har idag utlyst val redan i nästa månad. Valet väntas hållas den 14 december, och beskedet var väntat. Abe kommer i valet att söka folkets mandat för sin fortsatta ekonomiska politik och för att skjuta upp en planerad momshöjning nästa år med 18 månader.

Spekulationerna har gått heta kring om Shinzo Abe skulle utlysa val snart eller inte. Det har länge varit känt att han varit kritisk till att höja momsen till 10 procent, ett beslut som fattades av den föregående regeringen i Japan.

Och spekulationerna fick ny fart igår. Då kom nämligen det överraskande beskedet att Japans ekonomi backat det senaste kvartalet. Istället för en tillväxtökning på runt 2,2 procent, sjönk tillväxten med 1,6 procent. Detta var andra kvartalet i rad som Japans BNP minskade och det innebär att landet nu officiellt befinner sig i recession.

Beskedet innebär att behovet är än större än tidigare trott att stimulera Japans ekonomi. Men en momshöjning riskerar att få rakt motsatt effekt. Beskedet igår har alltså troligen gjort Shinzo Abe än mer kritisk till momshöjningen och bidragit till att han nu meddelat att den skjuts upp i 18 månader.

Shinzo Abes ekonomiska politik, kallad Abenomics, har inneburit flera stimulansåtgärder, bland annat ökade statliga investeringar. Men detta har samtidigt även inneburit att Japans statsskuld ökat ytterligare. Åsikterna om hans ekonomiska politik går därför isär i Japan. Debatten har stundom varit hård.

Valet i december kommer därför av många att betraktas som en slags folkomröstning om Abenomics. Abe söker ett tydligt mandat från folket att fortsätta på den inslagna vägen. Om han får det eller inte, det återstår att se. Men oppositionen i Japan är just nu splittrad, och det styrande regeringspartiet LDP hoppas därför på en övertygande valseger.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".