Höns i en hönsgård.
Höns. Foto: Erland Vinberg/TT.

Höjt skydd mot fågelinfluensa

SVA: Finns en risk nu på hösten
1:51 min

Jordbruksverket höjer skyddsnivån mot fågelinfluensa i Sverige. Höjningen innebär att fåglar inom jordbruket ska hållas inomhus.

– Det finns ju en risk nu på hösten med det rörelsemönster som vilda fåglar har i Östersjöområdet, att fåglar, om de nu är smittbärare av H5N8 kan föra in viruset till Sverige, säger Marianne Elvander på Statens veterinärmedicinska anstalt SVA, som gjort riskbedömningen som ligger till grund för beslutet.

"Att vi höjer skyddsnivån är en försiktighetsåtgärd. Det kan inte uteslutas att den nu aktuella fågelinfluensan sprids med vilda fåglar, varför risken för att få in sjukdomen till svenska fjäderfän nu måste betraktas som förhöjd", skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Det var i helgen en ny typ av fågelinfluensa upptäcktes på en gård i Nederländerna. Det nya H5N8-viruset är mycket smittsamt mellan fåglar och har tidigare upptäckts i Tyskland och Sydkorea.

Den nederländska regeringen agerade direkt och beordrade avlivning av 150 000 höns på gården där viruset dök upp.

Efter att ha fått en riskbedömning från Statens veterinärmedicinska anstalt SVA har Jordbruksverket nu alltså beslutat att höja skyddsnivån mot fågelinfluensa.

Höjningen omfattar alla fjäderfän i Sverige och innebär bland annat att höns och andra fåglar ska hållas inomhus. 

Inga människor har ännu smittats av det nya H5N8-viruset. Enligt Jordbruksverket finns heller inga tecken på att viruset kan smitta människor.

Marianne Elvander på SVA säger att beredskapen för att hantera virusinfektioner i Sverige är god.

– När det gäller influensavirus så har vi en kontinuerlig övervakning på vilda fåglar som har påträffats döda och kommer in till obduktion. Vi har även en övervakning i tamfjäderbesättningar i hälsoprogram, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".