Sjukhus stängs eller privatiseras i Moskva på bekostnad av patienterna, enligt läkare. Foto: Maria Persson-Löfgren/Sveriges Radio.

Ryska läkare väjdar till Putin – "patienter slängs ut"

I Ryssland protesterar läkare och patienter mot att sjukhus stängs som en del av en hälsoreform. De hävdar att reformen missbrukas för att komma över attraktiv tomtmark i Moskva och bli av med dyra patienter med komplicerade eller icke behandlingsbara diagnoser.

– Brevet var mer som en liten dikt ett försök att vädja till vår president så han förstår vilka problem vi har i hälsovården idag, han kanske inte vet det, säger överläkare Olga Demitjeva på sjukhus 11, som skrivit ett nödrop till presidenten.

Hälsovårdsreformen stod högst på president Putins politiska agenda när han blev president för tredje gången 2012.

Reformen behövs, det anser läkarna som nu protesterar också. Men de hävdar att reformen missbrukas för andra mål än patienternas bästa. Kliniker och sjukhus ligger attraktivt centralt på dyr tomtmark.

I början av november syntes en ovanlig demonstration av sjukvårdsanställda och patienter i centrum av Moskva samla flera tusen.

– Vi är patienter och började vår protest för två år sedan när makthavarna i Moskva började stänga sjukhus och slänga ut patienter, som inte har någonstans att gå, sa en deltagarna under demonstrationen.

Läkare och sjuksköterskor har efter många år fått veta att de inte behövs längre då deras sjukhus stängs. En del har hänvisats till städjobb, efter 30 år som narkossköterskor.

Neurologen Semjon Halperin på sjukhus 11 erbjöds sjukbiträdesjobb.

Olga Demitsjeva är inte orolig för egen del utan för sina patienter.

– Jag är inte orolig för egen del utan för våra patienter, som imorgon inte har någonstans att vända sig. De har allvarliga sjukdomar utan god prognos och andra kliniker vill inte ha dem, säger hon.

Olga Demitsjeva konstaterar att ryska författningen garanterar gratis sjukvård för alla, men med privatiseringen av sjukhusen som sker i rask takt utestängs hennes patienter, som inte har råd med privat vård helt och hållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".