Isis i Syrien. Foto: AP Photo / militant website, File / TT.
IS i Syrien. Arkivfoto: AP/TT.

Film kan avslöja IS-medlemmar

Europeiska säkerhetstjänster försöker identifiera förövare
1:31 min

Efter att den extremistiska islamiströrelsen IS i söndags publicerade en filmad massavrättning, där det går att se ansikten på flera av dem som utför avrättningen, försöker nu säkerhetstjänster runt om i Europa identifiera förövarna.

– Jag tror inte att det är sant. Han som var en så snäll och tyst pojke, säger mannen i fransk press, konfronterad med bilden på sin troliga brorson, en 22-årig man från Normandie i Frankrike.

En annan av IS-medlemmarna som står bakom raden av de bakbundna som snart ska halshuggas, är troligtvis brittisk medborgare. En tjugoåring som studerade medicin innan han åkte till Syrien och anslöt sig till extremisterna. Det finns ytterligare personer som nu säkerhetstjänsterna i flera länder försöker kartlägga och identifiera.

Filmen som visar mordet på den amerikanske hjälparbetaren Peter Kassig och en grupp tillfångatagna syriska soldater visar också tydligt ansikten på flera av förövarna.

Propagandafilmen har väckt starka reaktioner och här i Storbritannien talade David Cameron i parlamentet om att IS terror är ett hot mot hela världen.

Fruktan är stor att hemvändade jihadister ska utför terrorattentat, liknande bomberna i tunnelbanan och på bussar i London för några år sedan. Häromdagen presenterade också David Cameron ett paket lagar som ska hindra extremister från att kunna återvända. De förlorar sina pass, och är statslösa i två år innan de släpps över gränsen, och väl hemma kommer de att bevakas och troligtvis ställas inför rätta.

Enligt experter har cirka 500 britter stridit för IS i Syrien och Irak, hälften av dem är åter hemma, sammanlagt har ungefär 3 000 européer gått med i IS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".