En skylt med texten Asyl
Rekordmånga väntas söka asyl i Sverige nästa år. Foto: MAJA SUSLIN/TT

Språkanalysföretag ska granskas

"Vi känner att det kan vara klokt"
2:05 min

Migrationsverket ska låta granska hur myndigheten jobbar med språkanalyser när människor söker asyl i Sverige. Granskningen kommer efter att flera medier rapporterat om brister i de språkanalyser som företaget Sprakab gör åt Migrationsverket. 

– Nu har det varit så mycket diskussioner kring språkanalyser, både i Uppdrag granskning och även i något radioinslag, så vi känner att det kan vara klokt att be någon med tillräcklig kompetens utanför Migrationsverket och utanför media att titta på både vår och domstolarnas använd av språkanalyser som ett bevismedel, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Språkanalysföretaget Sprakab, som Migrationsverket anlitar, har kritiserats från flera håll den senaste tiden.

SVT:s Uppdrag granskning rapporterade i förra veckan att en av Sprakabs analytiker ska ha gjort en grovt felaktig analys om en 27-årig somalisk mans härkomst.

Språkanalytikern ska dessutom ha ljugit om sina egna meriter och vara dömd för flera brott.

Ekot rapporterade nyligen om stora brister i Sprakabs utredning av en 17-årig pojke som säger sig ha flytt gatulivet i Nordkorea, men som Migrationsverket beslutade att utvisa till Kina.

Nu ska Migrationsverket alltså låta utreda Sprakabs, men också konkurrenten Verifieds, språkanalyser. Vem som ska göra granskningen är inte klart.

I uppdraget ingår även att granska hur Migrationsverket självt, och även domstolarna, använder sig av språkanalyser i asylärenden.

Fram till dess att utvärderingen är klar fortsätter Migrationsverket att anlita Sprakab.

– Den bevisning som har lagts fram, både i radio och tv, mot Sprakab som företag, är än så länge inte sådan att vi säger att vi inte kan anlita Sprakab. Vi delar helt enkelt inte den bilden. Men däremot kommer vi förstås att titta på utfallet av de här analyserna, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".