En hand som håller en mobiltelefon.
Mobiltelefonerna blir allt fler. Foto: Noah Berger/TT.

Fler och fler skaffar mobiltelefon

"Under 2016 kommer smartphones att vara i majoritet"
1:31 min

Användandet av mobiltelefoner ökar nu kraftigt runt om i världen och inom bara några år kommer 90 procent av världens befolkning ha en mobiltelefon. Det visar en ny prognos från Ericsson som presenterades idag. Ökningen sker framför allt när det gäller smarta mobiler.

Mobilerna blir allt fler för varje år som går, och det är Indien och Kina som står för den snabbaste tillväxttakten.

Under det tredje kvartalet i år såldes 18 miljoner mobilabonnemang i bara Indien. Det enligt rapporten Ericsson mobility report som lanseras i dag.

Och prognoserna framåt är mycket optimistiska. Till 2020 tror Ericsson att 90 procent av världens befolkning över sex år kommer att ha en mobiltelefon.

– Priset på mobiltelefoner går konstant ner, det blir billigare för många nya grupper att ha ett abonnemang, och även priset på telefonerna går ner, säger Patrik Cerwall, som är huvudförfattare till Ericssons rapport.

Rapporten, som bland annat bygger på kundintervjuer och mätningar i hundratals nätverk, har också kommit fram till att det är de smarta mobilerna, så kallade smartphones, som kommer att öka mest framöver.

Ericsson tror nu att abonnemangen för smartphones kommer att öka från dagens 2,7 miljarder till 6 miljarder till år 2020.

– Vi ser att under 2016 kommer smartphones att vara i majoritet, säger Patrik Cerwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".