Luxembourg Leaks. Bild: Tim Meko/Shutterstock Infälld: Malin Björk. Foto: TT

EU misstroendeomröstar om Juncker

EU-parlamentet kommer att hålla en misstroendeomröstning mot EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker nästa vecka. Kraven på Junckers avgång kommer efter avslöjanden om hans tid som finans- och premiärminister i Luxemburg.

EU-skeptiker i parlamentet har samlat in tillräckligt många underskrifter för att få till en omröstning.

Misstroendet kommer efter avslöjandet om hur skattemyndigheten i Luxemburg, där Juncker varit både finansminister och premiärminister, har hjälpt bland annat svenska storföretag att skatteplanera.

Den svenska vänsterpartisten Malin Björk gick till sin partigrupp i Europaparlamentet med ett förslag om att väcka en misstroendeomröstning mot honom efter avslöjandet om skattefifflet.

– Det är oerhört allvarligt och visar hur olämplig Juncker är för den här oerhört viktiga EU-posten han innehar. Därför har jag föreslagit att vänstergruppen ska ta initiativ till en misstroendeförklaring som vi förhoppningsvis kommer att lansera i morgon, sa Björk i början av november.

Misstroendeomröstningenblir nu av efter fler än 70 parlamentariker skrivit under ett sådant krav. 

En källa inom EU säger att misstroendeomröstningen med största sannolikhet kommer slås ner då både Junckers egen partigrupp och talmannen Martin Schulz socialdemokratiska grupp båda ställer sig emot omröstningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".