Aleppobor går runt i förödelsen efter oljefatsbomber. Foto: Zein al-Rifai/TT.
Aleppobor går runt i förödelsen efter oljefatsbomber. Foto: Zein al-Rifai/TT.

Syriska barn offer för regimens bombningar

"Vad har min son för skuld"
2:04 min

Medan USA och dess allierade bombar extremistgruppen IS vid den syriska staden Kobane, fortsätter den syriska regimens intensiva flygattacker mot rebellområden. Oljefatsbomber fulla med metallskrot och explosiva ämnen släpps över städer i Syrien, bland dödsoffren finns många civila.

En av dem som drabbats är Fatima som förlorade sin tre månader gamle son i en flygattack.

– Jag minns bara ljudet av flygplanet när det slog till mot oss, berättar 29-åriga Fatima.

Hon har ett stort bandage på högra sidan av huvudet. För ungefär sex veckor sen var hon på väg till sin hemstad nordost om Aleppo då ett syriskt stridsflygplan bombade minibussen som hon, hennes man och den tre månader gamle sonen Ahmed reste i.

När Fatima vaknade upp på sjukhuset i den turkiska staden Kilis frågade hon allra först om sonen.

– Min man sa att pojken också var på sjukhuset och fick vård för sina skador, han vågade inte säga att deras förstfödde son dog i attacken.

– Vad har min son för skuld, han stödjer varken regimen eller revolutionen, han var en liten bäbis som inte ens kan prata, gråter Fatima.

På sjukhuset nära gränsen rullar en rebellsoldat i kamouflagebyxor och stickad tröja runt en blodig man på en bår.

Oljefatsbomber fyllda med metallskrot och explosiva ämnen har släppts i en annan stad i Aleppoprovinsen, två av de skadade har förts hit, men minst 14 personer dog i attacken i går, enligt Syriska människorättsobservatoriet.

Tusentals civila tros ha dödats av oljefatsbomber som släpps från den syriska regimens flygplan eller helikoptrar. En syrisk aktivist som just kommit från Aleppo undrar varför ingen ingriper.

– Hela världen fokuserar på Kobane och strider mot IS, säger Mohammed Abu al-Nour på sjukhuset i Turkiet, men alla verkar titta bort när Assadregimen låter oljefatsbomber regna över Aleppo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".