Socialdemokraterna Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Mikael Damberg och Carin Jämtin. Foto: Fanni Olin Dahl/TT.
Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Mikael Damberg och Carin Jämtin. Foto: Fanni Olin Dahl/TT.

S analyserar valet efter att inte nått målet

Gruppen får ovanligt lång tid på sig
2:08 min

Med 31 procent av väljarna bakom sig nådde Socialdemokraterna inte alls upp till målet på 35 procents röstandel i valet i september. Nu tillsätter partiet en valanalysgrupp.

Detta val blir svårt att analysera, menar socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

– Jag tror att vi länge kommer att ägna oss åt att analysera det här valet, vi som parti, akademin och alla möjliga. Det ritade om det svenska politiska landskapet, säger hon.

Socialdemokraterna nådde ett av sina mål i valrörelsen, att bilda en Socialdemokratiskt ledd regering. Men man fick bara drygt 30 procent av rösterna. Men det gick faktiskt dåligt för nästan alla riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna.

– Det är någonting i strömningen, i tiden, som väldigt få av oss plockade upp i den här valrörelsen. Vi lyckades hålla ställningarna hyfsat, men absolut inte tillräckligt, fortsätter Jämtin.

Carin Jämtin tror att en övergripande förklaring till de etablerade partiernas relativt svaga resultat är att ingen lyckades peka ut en väg framåt som väljarna kunde tro på.

– Jag tror faktiskt det är framtidstron som många människor inte riktigt har längre.

Den valanalysgrupp som partiet nu tillsätter ska ledas av Kerstin Alnebratt vid Göteborgs universitet. Hon har också varit kommunpolitiker i Göteborg.

Gruppen får ovanligt lång tid på sig - tio månader. Anledningen till det är just att detta val är svårt att analysera.

- Valdeltagandet ökade, vi har fått en spretigare politisk karta, ett annat politiskt landskap att förhålla oss till. Då måste man ta lite längre tid på sig att analysera vad som egentligen hände, säger Jämtin.

Analysen efter förra valet 2010 visade att Socialdemokraterna hade förlorat stort hos de förvärvsarbetande, en viktig väljargrupp. Den nedgången kan ha bromsats upp i år, enligt partisekreteraren Carin Jämtin.

– Det ser ut som vi gjort ett lite bättre val bland förvärvsarbetande den här gången, efter Valun och annat. Vi får se när man analyserar vidare de djupare siffrorna.

Socialdemokraterna gick fram med ett eget valmanifest. Men partiet gjorde ingen hemlighet av att man kunde tänka sig bilda regering med Miljöpartiet. Valanalysgruppen får själv bestämma om även det agerandet ska analyseras.

– Med det var ju ett tydligt val i vår partistyrelse, det var ett tydligt val i vårt valmanifest, så det är klart att på något sätt kommer också det att analyseras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".