Centerpartiets partiledare Annie Lööf chattar med Ekots lyssnare. Foto: Nils Lindström/Sveriges Radio.
Annie Lööf är orolig för antibiotikaresistens. Foto: Nils Lindström/Sveriges Radio.

C kräver svensk plan mot resistens

Centerledaren Annie Lööf kräver en nationell handlingsplan mot antibiotikaresistenta bakterier. Det skriver hon på DN Debatt i dag. Hon ser problemet som "en tickande bomb" och varnar för "katastrofala följder".

Lööf vill bland annat tillåta provtagning av den antibiotikaresistenta bakterien MRSA vid införsel av djur till Sverige. MRSA-infektioner drabbar även människor och Centerledaren påminner om att kring 25|000 personer dör per år i Europa för att vanlig antibiotika inte fungerar.

Lööf kräver även att tullen ska få rätt att beslagta antibiotika, ett EU-register för antibiotikaanvändning och högre krav på EU-länder att minska användningen. C-ledaren vill också att veterinärer ska förbjudas att sälja antibiotika. En global kriskommission i syfte att minska "onödig användning" hör till kraven som hon för fram på Dagens Nyheters debattsida.

Lööf skriver att "vi går mot en situation där penicillinet riskerar bli en parentes i läkemedelshistorien". Hon varnar för "katastrofala följder", eftersom vården i dag är helt beroende av antibiotika för att bota vanliga sjukdomar.

C-ledaren påminner om att redan "penicillinets fader", Alexander Fleming, varnade för att överanvändning kan leda till att det blir verkningslöst.

"Det är hög tid att ta hans farhågor på allvar, de håller redan på att besannas", skriver hon i DN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".