1 av 2
Foto: Anders Wiklund/TT.
Sjuksköterske-studenterna Lea Grøsland och Ingrid Abrahamssen känner många unga i Norge som snusar. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
2 av 2
Sjuksköterske-studenterna Lea Grøsland och Ingrid Abrahamssen känner många unga i Norge som snusar. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Norge varnar för snus i ny rapport

"Jag startade med att snusa på fest"
3:13 min

I Norge har det skett en "epidemiliknande" ökning av snusandet, hävdas i en ny rapport från norska Folkhälsoinstitutet. Sedan 2009 har Norges import av snus tredubblats. Framför allt ökar snusandet bland unga i Norge, rapporterar vår korrespondent.

RÄTTELSE: Texten har uppdaterats då den tidigare innehöll felaktiga faktauppgifter.

– Jag startade med att snusa på fest och sedan blev det mer och mer allteftersom, säger 25-åriga Ingrid som inte vill säga sitt efternamn.

Hon började snusa på fest och sen blev det alltmer snusande. Här i Norge är det nästan var fjärde ung kvinna som snusar dagligen eller ibland, enligt Folkhälsoinstitutets nya studie.

Bland unga män är en av tre snusare, till exempel Lea Grøslands pojkvän.

– Jag är inget snus-fan, men jag har en pojkvän som snusar så jag är van vid det. Jag tycker att det är bättre än rökning, för rökning tycker jag luktar illa. Snusa kan jag hellre leva med att min pojkvän gör än att han röker, säger hon.

– Väldigt många snusar. Många väljer snus framför rökning för att det sparar tid. Man uppnår samma effekt men undgår lukten, säger Lea Grøslands studentkamrat Ingrid Abrahamssen.

Enligt dagens rapport har Norge sedan 2009 tredubblat importen av snus och liknande produkter från Sverige, till nästan 1 800 ton per år.

Folkhälsoinstitutet talar nu om en "epidemi-liknande" ökning av snusandet i här i Norge. Man varnar också för att snusandet ger ökade risker för folkhälsan, som vissa typer av cancer och diabetes, medan snusande under graviditeten kan orsaka missfall och missbildningar hos barnet, enligt rapporten.

Norges hälsominister Bent Høie säger till NRK att regeringen överväger åtgärder för att försöka minska antalet unga som snusar och därmed utsätter sig för en hälsorisk.

Men nybildade Svenska snustillverkarföreningen är kritisk mot den norska studien.

– Dels är det stora problemet att rapporten egentligen inte tar hänsyn till hur många liv som har räddats, eller förlängts, eftersom rökningen har minskat i Norge tack vare att fler går över till snus. Det andra är att vad jag förstår verkar studierna vara baserade även på annat än svenskt snus, så det är svårt att dra de slutsatser som görs i rapporten, säger Svenska snustillverkarföreningens generalsekreterare Patrik Strömer.

Men svenska snustillverkare tjänar på den norska snusboomen.

– På kort sikt är det väl bra för tillverkarna och det är framför allt bra för norrmännen som får bättre folkhälsa. Däremot är den här typen av rapporter mindre bra eftersom den fortsätter att spä på myter och fördomar. Det försvårar för oss som vill ha mer fakta och vetenskapligt baserade underlag i debatten, säger Patrik Strömer.

Så du dömer ut det här som ovetenskapligt, det som har rapporterats idag?

– Som helhet tycker jag inte att rapporten håller för att kunna säga att svenskt snus är upphov till detta. Studierna är baserade på olika internationella typer av rökfri tobak. De har inte samma kvalitetskrav och samma låga halter av skadliga ämnen som finns i det svenska snuset.

– Framför allt tycker jag att uttalanden från norska Folkhälsoinstitutet och det har spridits i media finns inte belägg för om man läser rapporten, säger Patrik Strömer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".