En polis i en rulltrappa i tunnelbanan.
Enligt Skatteverket ska poliser som reser gratis på fritiden betala skatt för sin förmån. Foto: Ingvar Karmhed/TT

Utnyttjar poliskortet för gratisresor i tunnelbanan

Poliser i Stockholm använder sina tjänstelegitimationer för att åka gratis i tunnelbanan när de inte är i tjänst. Det avslöjar Aftonbladet i dag.

Genom att utnyttja sin polislegitimation även utanför arbetstid åker poliser i Stockholm gratis i tunnelbanan. Det avslöjar Aftonbladet i dag.

– Det är klart att det förmodligen inte är rätt, det vore dumt att påstå något annat, säger en polis som konfronteras av Aftonbladets reporter.

Ett 50-tal poliser i Stockholm ertappas under 40 minuter med att använda sitt tjänstekort för att passera spärrarna på två tunnelbanestationer i centrala Stockholm, visar filmupptagningar som tidningen gjort.

Stationerna, Rådhuset och Mariatorget, ligger båda i anslutning till två av Stockholms polishus.

Såväl SL:s regler som polisens egna riktlinjer säger att poliser bara får åka gratis i kollektivtrafiken när de är i tjänst, enligt tidningen.

– Det här att åka gratis med tjänstekortet utnyttjas regelmässigt. Men det finns poliser som betalar för sig, säger en polis som Aftonbladet har pratat med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".