Foto: Gregorio Borgia/Scanpix
Foto: Gregorio Borgia/Scanpix

Hushållen sparade noll

Det tredje kvartalet var hushållens sparande 49 miljarder kronor. Men samtidigt ökade hushållen sina lån med lika mycket så nettosparandet blev noll.

Statistiska centralbyrån skriver i sin Sparbarometer att hushållens sparande normalt är lägst under årets tredje kvartal då många istället lägger pengar på semestern.

De senaste fyra åren har nettosparandet legat kring noll. Men fyraårsperioden dessförinnan, 2007- 2010, var ökningen av lånen betydligt större än sparandet under det tredje kvartalet. Så sparandet har ändå ökat de senaste åren. Den tydliga förändringen mellan 2010 och 2011 förklaras främst med den finansiella oron i Sydeuropa och att bolånetaket infördes här hemma.  

Det hushållen framför allt sparade i är fonder och försäkringar. Den typ av fonder som ökade mest var så kallade fond-i-fond och blandfonder. Intresset för aktier var ganska lågt. Sparandet på vanliga bankkonton har länge varit stort men var ovanligt lågt under det tredje kvartalet i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".