Soldater från Islamiska staten som tågar på en gata.
Flera av förövarna på Islamiska statens senaste avrättningsfilm är européer. Foto: TT.

Européer i terrorklipp identifierade

Två fransmän identifierade i IS-film
1:29 min

Två fransmän och en britt har nu identifierats som förövare i Islamiska statens senaste videoklipp. Filmen visar en brutal massavrättning.

I söndags släppte den extrema islamiströrelsen IS ännu ett av sina ohyggliga filmklipp. Den här gången är det en massavrättning som filmas.

Kort efter att filmen las ut meddelade en man i Storbritannien att en av männen som syns i klippet är hans son, som rest till Syrien för att strida för IS. Samtidigt lyckades franska myndigheter identifiera en annan av männen, en fransk medborgare som länge varit känd av polisen.

Nu har ytterligare en fransman identifierats, skriver tidningen Le MondeDet rör sig om en 22-årig man från en förort till Paris.

Åklagarkammaren i Paris har inte bekräftat uppgifterna för Le Monde, men säger enligt tidningen att det finns "starka skäl" att anta att det är den utpekade mannen på filmen.

22-åringen, en ung konvertit, är känd för att sprida våldspropaganda på sociala medier, uppger en källa nära utredningen för Le Monde.

Filmklippet visar mordet på den amerikanske hjälparbetaren Peter Kassig, som kidnappades i Syrien för ett år sedan, och ett stort antal tillfångatagna syriska soldater. Till skillnad från vad som varit fallet med tidigare propagandafilmer från Islamiska staten syns ansiktet på flera av mördarna.

Storbritanniens premiärminister David Cameron reagerade starkt på filmen.

För några dagar sedan presenterade han ett paket lagförslag som ska göra det svårare för IS-extremister att återvända till Storbritannien.

Bland annat ska återvändarna förlora sina pass och bli statslösa i två år innan de släpps över den brittiska gränsen, där de kommer att bevakas och troligen åtalas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".