Osäkert om Aung San Suu Kyi kan väljas i Burma

Burma näpsar Barack Obama
1:16 min

Förra veckan ifrågasatte USA:s president Barack Obama den burmesiska grundlagen som stoppar oppositionspolitikern Aung San Suu Kyi från att ställa upp i presidentvalet nästa år. Igår uteslöt Burmas mäktige talman en lagändring före valet.

Talmannen Shwe Mann sa att den nuvarande grundlagen inte hinner ändras före valet som ska hållas någon gång i november eller december nästa år.

Det är främst två delar i konstitutionen som diskuteras. Det är lagen som hindrar någon som har barn med en utlänning från att ställa upp som presidentkandidat, en lag som kom till för att stoppa Aung San Suu Kyi. Sedan är det lagen som ger militären den yttersta makten i landet.

I parlamentet i Burmas huvudstad Naypyitaw pågår en debatt inför valet och det var på en presskonferens där som talmannen sa att grundlagen inte kommer ändras nu, däremot ska det hållas en folkomröstning om de två paragraferna i maj nästa år. Men även om den skulle visa att folket vill ha en förändring så kommer lagen inte att träda i kraft före valet. 

Det här eliminerar emellertid inte helt Aung San Suu Kyis chanser att bli landets näste ledare eftersom det är det nyvalda parlamentet som tillsätter presidenten. Rent teoretiskt skulle ett nytt parlament kunna klubba igenom den nya lagen och sedan utse henne till president.

Talmannens utspel har ännu inte kommenterats av Aung San Suu Kyis parti NLD. Talmannen Shwe Mann har tidigare sagt att han själv kommer att ställa upp som presidentkandidat.  

Debatten och maktkampen i parlamentet fortsätter nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".