M vill se över reglerna för anhöriginvandrare

2:00 min

Nu driver Moderaterna återigen frågan om hårdare krav på de som kommer till Sverige som vill ta hit sina anhöriga.

I dag finns en regel att man ska ordna jobb och bostad innan en anhörig får komma hit, men de allra flesta är undantagna och och därför vill Elisabeth Svantesson, migrationstalesperson i Moderaterna, se över bestämmelserna.

– Det vi ser är ju att det här försörjningskravet har lett till att det omfattar väldigt få personer och blir ganska tandlöst. Det är viktigt att man då gör en genomlysning, så att integrationsprocessen blir bättre för de personer som kommer till Sverige, säger hon.

Det var 2010 som alliansregeringen drev igenom det så kallade försörjningskravet, att den som får uppehållstillstånd i Sverige både måste ha jobb och ett ordnat boende innan en maka eller make kan få komma hit som anhöriginvandrare.

Men de allra flesta, mer än 99 procent enligt Migrationsverket, har efter fyra år kommit undantas. Det gäller bland annat alla barnfamiljer och personer under 18 år.

För två år sedan försökte migrationsminister Tobias Billström skärpa kraven, men fick då inte gehör inom alliansen.

Nu är det alltså Moderaternas migrationstalesperson, Elisabeth Svantesson, som tillsammans med partikamrater lägger fram en motion i riksdagen om att se över för att skärpa regelverket igen.

Den som har flyktingstatus ska inte behöva ordna jobb och bostad för att få ta hit anhöriga, enligt Svantesson, men hon utseluster inte att ett försörjningskrav även ska kunna gälla barnfamiljer.

– Vi vill förbättra integrationen, och då vill vi också se vilka fler kan omfattas. Men självklart måste man i en sån här utredning ha ett barnperspektiv.

Hur rimmar det här med att öppna sina hjärtan som Fredrik Reinfeldt sade i valrörelsen?

– Vi ska ha öppna hjärtan. Sverige kan ge skydd för människor, och det ska vi fortsätta att göra. Vi ska också se att människor har förmågor. Förmågan att arbeta, förmåga att ordna för sin egen försörjning, och det tror jag är väldigt viktigt.

Är det så att ni upplever att folk inte försöker ordna jobb på bästa sätt?

– Jag tror att det är en viktig princip, att när man vill ha sina anhöriga till Sverige, att man har en ordnad situation, med jobb och boende, och att vi underlättar för de anhöriga att komma in till Sverige i en ordnad situation i integrationsprocessen.

Bland riksdagspartierna är det utöver Moderaterna bara Sverigedemokraterna som vill ha hårdare regler vid anhöriginvandring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista