Foto: TT.
Foto: TT.

Folkpartiet: Vi behöver en förstärkning av försvaret

"Ett medlemskap i Nato skulle ge Sverige ökad trygghet"
2:00 min

På grund av bland annat Rysslands agerande i Ukraina och kränkningar av svenskt luftrum och vatten, vill nu Folkpartiet att regeringen kallar in Försvarsberedningen.

Försvarsberedningen, som består av samtliga riksdagspartier, lämnade så sent som i maj en rapport som underlag för ett nytt försvarsbeslut i vår. Men Jan Björklund, partiledare för Folkpartiet, kräver att regeringen sammakallar den på nytt.

– Vi behöver göra en kraftig förstärkning av vår försvarsförmåga och den behöver vara ännu kraftigare än vad Försvarsberedningen har förslagit, säger Jan Björklund.

Folkpartiet anser att så mycket har hänt med bland annat Rysslands agerande i Ukraina och kränkningar av svenskt territorium. De tycker att verkligheten ser annorlunda ut jämfört med i maj, när Försvarsberedningen la sitt underlag till ett nytt försvarsbeslut, som enligt planerna ska tas i vår.

Folkpartiet vill stärka försvaret med bättre förmåga att försvara det svenska territoriet i luften, i vattnet och på marken. Mer pengar till övningar på kort sikt och det måste få kosta mer, enligt Jan Björklund.

Men Folkpartiet vill också att Försvarsberedningen ska diskutera ett svenskt medlemskap i Nato. Underlag för detta finns i den utredning som nyligen föreslog att detta bör utredas, men som försvarsminister Peter Hultqvist (S) inte var intresserad av.

– Ett medlemskap i Nato skulle ge Sverige ökad trygghet och ökad säkerhet i den oroliga situation som Nordeuropa nu befinner sig i. Sverige bör bli medlem i Nato och den frågan måste få diskuteras i försvarsberedningen, säger Jan Björklund.

Efter kränkningarna av svenskt vatten i skärgården nyligen vill Folkpartiet också stärka förmågan till ubåtsjakt. Avgörande är att ha helikoptrar som kan vara med, säger folkpartisten Allan Widman, som är ordförande i försvarsutskottet.

Detta kommer dock Sverige att sakna i ytterligare sex år på grund av förseningar i försvarets beställning av nya helikoptrar.

– Vi borde naturligtvis ha haft det här på plats redan nu. Nu är det sex år kvar. De här helikoptrarna skulle ha varit levererade 2008. Det är en helt oacceptabel försening, säger Allan Widman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".