Krångede kraftverk i Indalsälven, ett av Sveriges största vattenkraftverk. Foto: Marie Wenger/Sveriges Radio
Krångede kraftverk är ett av Sveriges största vattenkraftverk. Foto: Marie Wenger/Sveriges Radio

Bråk om miljömål för vattenkraft

Myndigheten: Bara 200 av våra 2 000 vattenkraft väsentliga
2:26 min

Förslagen om nya miljökrav på vattenkraften väcker protester från vattenkraftbolagen. De stora älvarna dämdes upp i en tid när man inte behövde ta några miljöhänsyn, och en statlig utredning föreslår därför att all vattenkraft ska prövas mot miljöbalken. En riktigt dålig idé, anser Vattenfall.

– Det kommer att kosta samhället oerhört mycket pengar och kommer att gå långsamt. Det är en enorm juridisk process kring ett nyprövningsförfarande som kommer att innebära att det går otroligt långsamt, säger Christer Ljunggren, chef för vattenkraften på Vattenfall.

Utredningen som blev färdig i somras har väckt starka känslor och när den nu har varit ute på remiss kan man konstatera att kritiken inte är nådig från vattenkraftbolag av alla storlekar. Hela 168 remisser har kommit in, många på eget initiativ.

Två pensionärer som driver ett litet vattenkraftverk, i ån Nossan i Västergötland, skriver till exempel att de är bedrövade över att nu tvingas riva ett kraftverk som drivits i många generationer. De menar nämligen att just rivning blir resultatet om förslagen genomförs.

Men miljöorganisationer och myndigheter tycker tvärt om, att de nya kraven är bra och rimliga. Energimyndigheten har ansvar för att Sverige ska ha både trygg och miljövänlig energi.

– Det är för mig självklart nummer ett att vi inte tappar det otroliga värde som vår vattenkraft har i Sverige. Men vi kan göra det på ett sätt så att vi samtidigt uppnår våra miljömål också. Det ska vi göra i så fall, tycker jag, för det är det som hållbarhet handlar om, eller hur, säger Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten.

Enligt myndigheternas beräkningar skulle vattenkraften minska med 2, 3 procent om förslagen i utredningen blev verklighet. Enligt Vattenfalls beräkningar handlar det om upp till 20 procent.

Skillnaderna beror på att myndigheterna räknar med att göra de stora miljöförbättringarna på lite mindre kraftverk som inte har så stor betydelse för energiförsörjningen.

– Vi har över 2 000 vattenkraftverk, men bara 200 av dem är väsentliga för vårt energisystem, säger Erik Brandsma.

Nu återstår frågan om regeringen vill göra verklighet av förslagen, men det får vi inget besked om idag från Miljöminister Åsa Romson som har ärendet på sitt bord.

Vattenfalls bästa argument mot förslagen är att vattenkraften har så stor betydelse för den svenska energiförsörjningen, säger Christer Ljunggren.

– Vattenkraften är oerhört viktig för det förnyelsebara energisystem som vi strävar mot i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".