Öppet hus på Stockholmsbörsen Nasdaq OMX. Några personer står och tittar på börskurser. Foto: Jessica Gow/TT.

Därför slår börsen rekord

Billiga pengar flödar till börsen
1:19 min

Aldrig tidigare har aktieköparna tyckt att företagen på Stockholmsbörsen varit så värdefulla som igår. Börsföretagen var tillsammans värda över 5 100 miljarder kronor. Många bedömare tror på en fortsatt uppgång och stödjer sig på flera faktorer.

Många företag, inte minst tunga verkstadsbolag, har visat starka siffror under hösten. Den amerikanska ekonomin utvecklas starkt. Det kommer lite ljusare signaler från Tyskland. Och världen tycks börja vänja sig vid den oro som extremiströrelsen IS i Mellanöstern och som Rysslands agerande i Ukraina skapar. 

Men en faktor som verkligen driver på börsen är att det är ont om alternativ. Den som lånar ut sina pengar till banken får rekordlåg ersättning. Dagens bottenlåga räntor innebär att det är rea på pengar, bra för den som vill slösa men dåligt för den som vill spara.

Därför är det egentligen inte starka företag och förväntningar på goda vinster i framtiden som ger stigande kurser på börsen. Nej, det är helt enkelt billiga pengar som flödar till börsen.

Men de flödar till en nervös börs, uppgång kan snabbt förbytas i nedgång. Hösten inleddes med fallande kurser på bred front. Mellan mitten av september och mitten av oktober gick börsen tillbaka med 12-13 procent.

Idag är det än så länge inget nytt rekord på gång. Vid 14-tiden hade Stockholmsbörsen backat med 0,1 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".