Naturreservatet Serengeti i Tanzania. Foto: TT
Naturreservatet Serengeti i Tanzania. Foto: TT

Tanzania säljer ut mark - kör bort tusentals massajer

Regering sviker sitt årsgamla löfte till massajerna
2:00 min

I Tanzania har 40 000 massajer beordrats att lämna sina marker före årskiftet. Tanzanias regering vill då sälja marken till ett privat bolag som anordnar exklusiva jaktsafaris för den kungliga familjen i Dubai.

I 20 år har det exklusiva safariföretaget OBC anordnat jakter i gränslandet till det berömda naturreservatet Serengeti, i norra Tanzania. Under lika många år har massaj-folket protesterat mot planerna att sälja deras ursprungsland där deras enda inkomst, boskapen, betar fritt.

Efter en världsomspännande kampanj, förra året, som samlade in 1, 7 miljoner underskrifter, gav regeringen efter för det globala trycket. Löftet var ett faktum: området Oliondo skulle även i fortsättningen tillhöra masaajerna. Men nu har jublet tystnat.

Safariföretaget har under loppet av bara två säsonger betalat 300 000 dollar i jaktlicenser för en rad prominenta personer, allt från kungliga damiljen i Dubai till Storbritanniens prins Andrew.

OBC gav tillåtelse att skjuta 2 700 djur, inklusive lejon, leoparder och bufflar. Nu vill företaget skapa en jaktkorridor på 1 500 kvadratkilometer, vid gränsen till Serengeti. Det är okänt vad köpeskillingen skulle vara.

Tanzanias regering sviker nu sitt årsgamla löfte, och har erbjudit massajerna en halv miljon dollar, i olika socio-ekonomiska projekt som kompensation om dom lämnar sina förfäders land. Regeringen har följt upp med en evakueringsorder, före årskiftet.

Masajerna är den mest kända folkgruppen i Östafrika, en ursprungsbefolkning som lever i södra Kenya och norra Tanzania runt berget Kilimanjaros fot, och ofta förekommande på turistaffisher. Halvnomader som betar sin boskap och jagar på de vida, torra slätterna.

De har nu bara en månad på sig att väcka opinion för sin rätt att bo på sina förfäders mark, mot rätten för den kungliga familjen i Dubai att skjuta lejon i avskildhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".