En buffel på en pizza.
Det är inte alltid man kan lita på vad man får på sin pizza. Foto: Flickr/CC BY-NC-SA

Livsmedelsverket: Falskt kött inte ovanligt

Det gåtfulla pizzaköttet i Hylte fortsätter att gäcka kommunens inspektörer. Och fusk med ingredienser är inget ovanligt, enligt Livsmedelsverket. Häst och buffel är två av arterna som förekommer under falsk beteckning.

– Hästköttsskandalen är ju känd. Och för något år sedan hade vi ju ett fall med färgat fläskkött som såldes som oxfilé, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Nyligen upptäckte livsmedelsinspektören i halländska Hylte att köttet som såldes som oxfilé på en av kommunens pizzerior kom från en främmande art.

Det har bland annat spekulerats i att det kan röra sig om en vattenbuffel, en slutsats som Livsmedelsverket dock inte vill kännas vid.

– Det visade sig att det inte var nöt-, fläsk- eller hästkött, sa Caroline Heathcoat, livsmedelsinspektör i Hylte, då till P4 Halland.

Och att kött säljs under felaktig artbeteckning förekommer då och då, enligt Livsmedelsverket, som samordnar kommunernas arbete mot matfusket.

– Det vi sett är häst, buffelkött som säljs som oxfilé, och även färgat fläskkött. När man visar bilder på det säger alla att "det där skulle man känna igen". Men faktum är att folk inte gör det, säger Louise Nyholm på Livsmedelsverket.

Mest fuskas det med mat som är väldigt billig eller väldigt dyr, enligt Louise Nyholm.

– Om man säljer väldigt billiga livsmedel är det prispressen som gör att man tar genvägar och inte är så noggrann. Men sen är det också så att vi konsumenter tycker att det är viktigt med mat och är beredda att betala mer för en bättre köttbit, ekologisk kanske, eller närodlad. Då kan det vara lockande att byta ut den mot något annat, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".