Foto: TT
Foto: TT.

SAS pressat av konkurrenter – tvingas tänka om

"Måste anpassa sig till de spelregler som råder"
1:50 min

Flygbolaget SAS vd Rickard Gustafson öppnar nu för nya åtgärder i ett försök att möta den allt hårdare konkurrensen. Flera aktörer i flygbranschen jagar lägre kostnader genom att använda bemanningsbolag eller stationera personal i andra länder.

– I en bransch som är så pass pressad av låga marginaler och en betalningsvilja som är väldigt nedtryckt måste vi också fundera på hur vi ska anpassa oss till den nya värld vi ser, säger SAS vd Rickard Gustafson.

– Ska man vara med och konkurrera i en global konkurrens, måste man anpassa sig till de spelregler som råder på marknaden. Det måste vi också göra. Att stå still är inte riktigt den medicin som biter i en föränderlig värld.

Vad kan det handla om?

– Vi ser ju att det finns nya strukturer, där många flygbolag experimenterar med nya anställningsformer och produktionsplattformar.

Enligt Rickard Gustafson går utvecklingen i branschen snabbt. Andra bolag jagar lägre kostnader genom att exempelvis anväda sig av bemanningsbolag, stationera personal i länder där lönerna är lägre eller helt enkelt starta egna så kallade lågprisflygbolag. Det har exempelvis Lufthansa och Air France-KLM gjort.

Det kan också handla om att förhandla om de villkor som finns för de anställda. Vilket eller vilka av dessa alternativ det kan handla om för SAS del vill Rickard Gustafson inte säga men han understryker att man inte kan sitta still samtidigt som andra företag förändras.

Å andra sidan så strejkade piloter på Air France-KLM nyligen i protest mot just lågprisflygbolaget. Rickard Gustafson vill inte kommentera de strejker som varit på Lufthansa och Air France-KLM men säger att det inte fungerar att stoppa huvudet i sanden, varken för företagsledningar eller fackförbund.

– Vi är i en ständig dialog med facket, där vi öppet och ärligt pratar om vår industri och hur den utvecklas och vilka utmaningar vi har. Så den diskussionen är alltid pågående hos oss, säger Rickard Gustafson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".