Islamiska staten, IS, rekryterar på sociala medier. Foto: TT
Islamiska staten, IS, rekryterar på sociala medier. Foto: TT

Thomas blev hjärntvättad av IS i sociala medier

"Det var en smygande propaganda"
1:43 min

Frankrikes president Hollande uttrycker nu stor oro för hjärntvätten av unga som ansluter sig till muslimska extremiströrelser som IS. Två franska militanta jihadister har identifierats i ett hemskt videoklipp där IS dödar flera syriska soldater och en amerikansk hjälparbetare.

En ung muslim, som gått till samma moské som en av de stridande fransmännen, är upprörd över hur den brutala extremiströrelsen söker upp unga muslimer på Facebook. Han berättar själv hur han blev hjärntvättad under två månader.

När han skrev på Facebook att han var muslim blev han kontaktad av extremiströrelsen IS.

– Det var en smygande propaganda. Jag fick först meddelanden sen videoklipp, berättar den unge muslimen Thomas för franska tv-kanalen BFMTV.

En psykologisk manipulation, beskriver han. Han konverterade till islam efter en ungdom präglad av våld, droger och alkohol.

Thomas började följa propagandan från IS. Det var en period när han var ledsen och isolerade sig. Thomas ville börja bli som männen i skägg med svarta flaggor. Han fick veta att han behövdes.

– I mitt lilla rum i en håla i Frankrike tyckte jag att det jag såg var häftigt och ville vara med i gruppen. Allt som presenterades för mig var en möjlig sanning, berättar han.

Propagandan blev alltmer våldsam med hundratals videoklipp.

– Jag blev van vid att se huvuden efter halshuggningar för det framställdes som normalt, säger han.

Extremiströrelsen söker efter unga som är deprimerade och isloerade i småorter, enligt Thomas. Men han stod emot till slut eftersom han läste om islam i böcker och pratade med muslimer i sin moské som ledde honom bort från radikaliseringen.

Det gav honom en annan syn på islam. Han kunde skilja på det onda och det goda och förstod att IS spred lögner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".