Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hovrätten prövar mål där bortträngda minnen fällde pappa

Publicerat onsdag 19 november 2014 kl 18.43
Dan Josefsson: "Jag är helt förbluffad över det jag hör"
(14 min)
Dan Josefsson, journalist och författare och Sven-Erik Alhem, rättsexpert och före detta åklagare. Foto: TT
Dan Josefsson, journalist och författare och Sven-Erik Alhem, rättsexpert och före detta åklagare, ställer sig båda kritiska till det aktuella målet. Foto: TT

Hovrätten i Västra Götaland tar i dagarna upp ett fall där en pappa i tingsrätten dömdes till tre års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av sin dotter när hon var liten. En stor del av bevisningen består av bortträngda minnen som dottern berättat om i hypnos och terapi, något som kritiseras starkt av journalisten Dan Josefsson.

– Det här är formulär 1A för en rättsprocess som bygger bortträngda minnen, säger Dan Josefsson, grävande journalist och författare till boken "Mannen som slutade ljuga" om Sture Bergwall.

I rättsskandalen där Sture Bergwall (tidigare Thomas Quick) frikändes från samtliga åtta mord han dömts för, byggde en del av bevisningen på "minnen" som väckts till liv i terapi. Dan Josefsson menar att metoden med hypnosterapi där man drar fram bortträngda minnen saknar vetenskaplig grund. 

– Den här typen av bevisföring trodde jag verkligen var försvunnen, säger Dan Josefsson i Studio Ett.

Kammaråklagare Stefan Lind som driver det aktuella fallet, vill inte använda termen "bortträngda minnen", utan talar i stället om "obearbetade minnen". 

– I den här typen av mål är det ofta så att offret inte minns allt som hänt, att minnesbilden framträder successivt under en förundersökning, det är inte alls ovanligt. Det beror på att man normaliserar våldet och att man gör medvetna val att stuva undan minnen. Det här är försvarsmekanismer som är kända.

Lind säger att åtalet inte bara bygger på dotterns minnen som framkommit i hypnosterapi, utan på spontana minnesbilder som kommit fram tidigare. Han säger också att i det här specifika fallet skiljer sig inte dotterns berättelse så mycket från andra typer av berättelser från liknande målsäganden.

Sven-Erik Alhem, rättsexpert och före detta åklagare, säger i Studio Ett att bevisningen i det här fallet inte är förenligt med rättssäkerheten. 

– Man får kalla kårar längs ryggraden. Det är inte förenligt med en rättssäkerhet som jag ser det, att man har en så väsentlig del av bevisningen som utgörs av denna väldigt labila grund.

– Om jag vore åklagare skulle jag vara väldigt tveksam till att bygga bevisvärderingen på vad de terapeutiska samtalen har gett vid handen. 

Det var i juni som pappan i det aktuella fallet dömdes till tre års fängelse av tingsrätten. Hovrättsförhandlingarna inleddes i dag och avslutas i morgon torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".