Matthias Platzeck. Foto: AP/ TT.
Matthias Platzeck. Foto: AP/ TT.

Tysk toppolitiker: Acceptera annekteringen av Krim

"Annekteringen av Krim måste regleras i efterhand enligt folkrätten"
1:42 min

Den tyske socialdemokratiske toppolitikern Matthias Platzeck menar att västvärlden måste acceptera Rysslands annektering av Krimhalvön. Utspelet kommer strax efter att den tyska förbundskanslern Angela Merkel starkt kritiserat det ryska agerandet i Ukrainakonflikten och väcker debatt i Tyskland.

Det var i en intervju i tidningen Passauer Neue Presse som Matthias Platzeck gjorde sina uppmärksammade uttalanden. Han sa bland annat att: "Annekteringen av Krim måste regleras i efterhand enligt folkrätten".

Det har av många i Tyskland uppfattats som att han menar att västvärlden och Tyskland måste acceptera Rysslands annektering av Krim och reglera den lagligt.

För att göra detta föreslog Platzeck bland annat en ny folkomröstning på Krim. Den här gången kontrollerad av den Europeiska freds och säkerhetsorganisationen OSSE.

Platzeck är den förste tyske toppolitikern som lyfter fram den här åsikten som går stick i stäv med den tyska regeringens hållning. Han motiverade sitt förslag i intervjun med att väst måste visa större förståelse för Rysslands president Putins agerande. "Den kloke ger också ibland med sig" sa han i intervjun.

Platzeck är dels en före detta ordförande i det socialdemokratiska partiet och före detta mångårig regeringschef i delstaten Brandenburg. Nuförtiden är han ordförande i den viktiga rysk-tyska samarbetsorganisationen Deutsch-Russisches forum, som yttrat sig kritisk till västvärldens sanktioner mot Ryssland.

Platzeck sa vidare i intervjun att: "Det är i nuläget svårt att föreställa sig, efter allt som hänt, att Donjetsk och Luhansk helt plötsligt bara skulle införliva Ukraina igen".

Åsikterna fick kritik från andra tyska socialdemokrater och den tyska regeringen valde att inte kommentera utspelet. De kommer i ett läge när den tyska förbundskanslern Angela Merkel nyligen i ovanligt starka ordalag kritiserade det ryska agerandet i Ukrainakonflikten.

Under onsdagen har dock Platzeck förtydligat sig och sagt i ett pressmeddelandet att han inte alls menade att Rysslands annektering av Krim ska erkännas. Utan att en folkrättslig lösning av Krims status måste förhandlas fram mellan parterna. Hur den ska se ut är upp till regeringarna i Kiev och Moskva att förhandla fram, menar han.

Platzecks partikamrat, den tyske utrikesministern Frank Walther Steinmeier, var i både Kiev och Moskva igår och fortsatte de tyska medlingsförsöken. Bland annat träffade Steinmeier president Putin. Men några konkreta resultat av mötet är inte kända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".