Många tar sig till Konstantinovka för att få ut sin pension.  Foto: Evgeniy Maloletka/TT.
Många tar sig till Konstantinovka för att få ut sin pension. Foto: Evgeniy Maloletka/TT.

Kiev stoppar alla pengar till separatistområdet

Inga statliga löner betalas ut
1:59 min

Kiev har nu brutit alla finansiella band med de separatistkontrollerade områden i Donetsk och Luhansk. Men beslutet att stoppa pensioner och bidrag får kritik från både kyrkan och människorrättsaktivister i Ukraina.

En av dem som drabbas är 83-åriga Anna Dimitrovna från Donetsk. Hon har tagit sig till ukrainskt kontrollerade Konstantinovka och köar tillsammans med mängder av äldre för att låta omregistrera sig så de kanske kan få ut sin pension från Kiev.

– För mig är det här fruktansvärt, säger hon till tv-kanalen Ukrainas reporter.

Inne i miljonstaden Donetsk har alla finansiella bidrag från huvudstaden brutits. Centralbanken har beordrat alla filialer att stänga.

Bara en bankomat fungerar fortfarande, men de flesta har inte lyckats få ut sina pensioner sen i juli.

Nu bryter Kiev alla statliga band med separatistkontrollerade områden. Det betyder inte bara att pensioner, sjukbidrag och barnbidrag inte betalas ut längre. Inte heller kommer några löner till statligt anställda i skolor, sjukhus eller annan samhällsservice betalas ut.

Premiärministern har förklarat att det är för att förhindra att statsbidrag hamnar i "terroristernas fickor" och kommer gälla tills de upphör med sin ockupation av Donbass.

– De har tagit allt från oss, om vi nu tillhör Ukraina, hur kan de då göra så mot oss, säger en annan kvinna i bankomatkön i Donetsk till TV Ukraina.

Den ukrainska ortodoxa kyrkan kritiserar liksom jurister beslutet, som de säger slår mot de allra svagaste och strider mot ukrainska författningen.

– Folk som finns inom ukrainskt territorium har självklart samma rättigheter, säger människorättsjuristen Jevgenij Sacharov till tv-kanalen Ukraina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".