Statsminister Stefan Löfven i kväll/natt just efter att han haft ett möte med Hillary Clinton.
Statsminister Stefan Löfven direkt efter mötet med Hillary Clinton. Foto: Agneta Furvik/Sveriges Radio.

Löfven uppmärksammar barnkonventionen i New York

Kan bli lag till våren
1:34 min

I dag uppmärksammar Unicef att FN:s barnkonvention fyller 25 år. Det blir både en stor artistgala och ett så kallat högnivåmöte om barns rättigheter i FN-högkvareteret, och från Sverige deltar statsminister Stefan Löfven, barnminister Åsa Regnér, liksom drottning Silvia. Statsministern inledde redan i går sitt officiella besök i New York med ett annat möte på hög nivå, nämligen med USA:s förra utrikesminister Hillary Clinton.

– Det är ett av de möten som vi fick till stånd och det beror självfallet på ett ömsesidigt intresse, sa Stefan Löfven när Ekot träffade honom när han kom ut ur hissen direkt efter mötet med Hillary Clinton.

– För oss är det viktigt att få prata med USA:s förra utrikesminister, som har mycket kunskap om världen, och det fanns ett intresse även från hennes sida att träffa Sveriges nye statsminister.

Hur såg det intresset ut, vad pratade ni om?

– Dels visade Hillary Clinton ett stort intresse för Sverige, och en djup kunskap om Sverige, vill jag påstå. Dels pratade vi självfallet mycket om Ukraina och om det som sker i Östersjön, i vårt närområde, med de baltiska staterna till exempel, säger Stefan Löfven (S) och fortsätter: 

– Hon undrade ju hur vi ser på det faktum att det upplevs lite mer spänt nu, och jag redogjorde för vår syn, att vi ser inget omedelbart hot, men att vi kommer att öka vår militära förmåga, sa Stefan Löfven.

Statsministern kommer att tillbringa hela torsdagen i FN-högkvarteret här i New York, där han är med och uppmärksammar FN:s barnkonvention, bland annat med ett så kallat högnivåmöte.

Stefan Löfven ingår i mötets debattpanel tillsammans med bland andra drottning Silvia, och Åsa Regnér, ansvarig minister för barnfrågor.

Barnkonventionen fyller alltså 25 år i år, trots det är den ännu inte del av svensk lag. Men det blir den sannolikt nästa år enligt statsministern.

– Vi ska jobba på så snabbt som möjligt och förhoppningsvis kan det ske vid halvårsskiftet nästa år. Det tar den tiden, det är mycket som ska vägas av, sa statsministern.

Stefan Löfven ska vid sitt besök här i New York även fortsätta lobbyarbetet för att Sverige så småningom åter ska få en plats i FN:s säkerhetsråd, och han är optimistisk när det gäller chanserna:

– Ja, de är ganska goda vill jag påstå. Det verkar som att om man räknar i hop troliga röster så här långt så ligger vi lika bra till som när vi förra gången blev medlemmar i säkerhetsrådet, för nästan tjugo år sedan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".