General Ruben Dario Alzate kidnappades av Farc-gerillan. Nu ska han släppas och förhandlingarna återupptas. Foto: Colombian Army press office/AP.
General Ruben Dario Alzate kidnappades av Farc-gerillan. Nu ska han släppas och förhandlingarna återupptas. Foto: Colombian Army press office/AP.

Förhandlingar med Farc-gerillan återupptas

Farc-gerillan släpper kidnappade
1:20 min

Den colombianska Farc-gerillan lovar nu att släppa den militäre general som kidnappades i söndags, och ytterligare fyra personer som tillfångatagits. Regeringen avbröt fredssamtalen med Farc som en konsekvens av kidnappningarna. Men nu ska förhandlingarna återupptas.

Det var Kubas fredsförhandlare som offentliggjorde nyheten. Farc-gerillan kommer att släppa de fem personer som kidnappats: General Alzate, som tillfångatogs i söndags tillsammans med två medföljare i nordvästra delen av landet, och två militärer som gerillan kidnappades några dagar tidigare på gränsen mot Venezuela.

De kidnappade kommer släppas inom kort, sa Kubas medlare på en presskonferens. Det innebär att fredsförhandlingarna mellan regeringen och Farc-gerillan, som hålls i Havanna, nu kommer återupptas.

Kidnappningen av general Alzate i söndags vållade stor förvåning och upprördhet i Colombia. Dels undrade många vad en så högt uppsatt militär gjorde civilklädd utan livvakter i ett område där gerillan har stark närvaro. Dels ifrågasatte bedömare vilken makt Farc-gerillans ledning egentligen har över sina styrkor.

Gerillan lovade i samband med att fredssamtalen drogs igång för två år sen att sluta med kidnappningar. Trots det har fem personer kidnappats på kort tid, vilket väcker frågetecken kring fredsprocessens legitimitet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".