Måns Mosesson och Silan Diljen. Foto: Mattias Ahlm och Martina Holmberg/Sveriges Radio.
Måns Mosesson och Silan Diljen. Foto: Mattias Ahlm och Martina Holmberg/Sveriges Radio.

De kan vinna Stora journalistpriset ikväll

I kväll delas Sveriges finaste utmärkelse för journalister ut. Sveriges Radio-profilerna Silan Diljen och Måns Mosesson är två av dem som kan ta hem Stora journalistpriset.

Ekot visar webb-tv från prisutdelningen, som inleds 18.00.

– Det känns stort och det känns viktigt, säger Silan Diljen, som är nominerad i kategorin Årets förnyare för #minflykt.

Projektet kan bäst beskrivas som en dokumentär som blev en kollektiv berättelse om det nya Sverige.

Efter att Siljan Diljen berättat om sin egen familjs flykt från Kurdistan i början på 80-talet började flyktberättelserna strömma in via sociala medier. Historierna blev radio på nio språk, och lästes till sist upp på Dramaten i Stockholm.

Juryns motivering lyder: "För att hon tillsammans med publiken påbörjat skrivandet av ett nytt kapitel i den moderna svenska historien".

– De här berättelserna är en så viktig del av den svenska historien, och det är viktigt att den historieskrivningen också får plats. Jag tycker att det känns extra angeläget att de berättas utifrån de människor som äger berättelserna, som bär på erfarenheterna, säger Silan Diljen.

Måns Mosesson är nominerad i kategorin Årets berättare, för dokumentärserien Rädda Sverige, om de svenskar som tänkte lägga sin röst på Sverigedemokraterna i valet.

"För att nyfiket och respektfullt ha lyssnat, och i rätt tid ställt frågor, till det rädda Sverige", skriver juryn i sin motivering.

Det är enormt hedrande att ens vara nominerad. Det är klart att nu när det börjar närma sig så känns det pirrigt på riktigt, säger Måns Mosesson.

Du är nominerad i kategorin Årets berättare, och juryn nämner särskilt din förmåga att lyssna. Är journalister för dåliga på att lyssna?

– Nja, men jag tror att just när det gäller Sverigedemokraterna och inte minst deras väljare är vi kanske inte så bra på att lyssna alla gånger. Jag menar inte att vi ska stryka medhårs, men vill man som journalist visa avstånd så mycket att det inte bildas något förtroende så blir det mycket svårare att förstå varför den här gruppen är så pass stor nu. Och vi måste försöka förstå varför det har blivit så, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".