Syriska flyktingar skjutna vid Turkietgränsen

Många syriska flyktingar som flyr till Turkiet riskerar livet när de tar sig över gränsen. Enligt Amnesty International har minst 17 flyktingar dödats det senaste året i samband med att de försökt korsa gränsen illegalt.

Turkiet har tillämpat en "öppen" prinicip när man tagit emot syriska flyktingar, men längs den 90 mil långa gränsen har bara två officiella gränsövergångar varit helt öppna.

Även vid de gränsövergångarna har flyktingar utan pass nekats komma in i Turkiet om de inte svävat i akut livsfara.

Det har inneburit att många tagit alternativa vägar in i Turkiet, ofta med hjälp av flyktingsmugglare.

Mellan december 2013 och oktober i år har 17 människor dödats av turkiska gränsvakter som skjutit skarpt mot flyktingar som försökt ta sig illegalt in i Turkiet. Många handra har misshandlats och tvingats tillbaka till Syrien.

Människorättsorganisationen Amnesty konstaterar också att världen har misslyckats med att hantera det växande antalet syriska flyktingar som flyr till Turkiet och misslyckandet har lett till en kris med oöverskådliga proportioner.

Över en miljon av de totalt 1,6 miljoner flyktingar som flytt till Turkiet tvingas överleva på egen hand, utan hjälp från myndigheter eller hjälporganisationer.

Enligt Amnesty bär Turkiet den tyngsta bördan i det som rapporten kallar "den värsta flyktingkatastrofen i sin generation".

Men Turkiet klarar inte att ta hand om alla flyktingar och många tvingas därför till ett liv i nöd.
Omvärlden har lovat att bidra med totalt nästan 500 miljoner dollar men hittills har inte ens en tredjedel av de pengarna kommit.

Amnesty vädjar till omvärlden att reagera, att omedelbart bidra med de pengar de utlovat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".