Infrastrukturminister Anna Johansson (S) på Centralstationen i Stockholm. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT.
Infrastrukturminister Anna Johansson (S) på Centralstationen i Stockholm. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT.

Minister: Staten ska ha ökat ansvar

"Man är inte ute och gör stickprov i verksamheten"
2:04 min

Kunskapen om brister som finns i tillsynen av järnväg och tåg når inte alltid de ansvariga. Infrastrukturminister Anna Johansson, anser att staten nu ska ta ett övergripande ansvar för järnvägen.

Det finns stora brister i tillsynen av järnväg och tåg, som kan vara orsaken till fler olyckor och tillbud, konstaterar Statens haverikommission i en rapport.

– Det här stärker oss i vår uppfattning att staten behöver ta ett tydligare helhetsansvar och helhetsgrepp när det gäller underhåll på järnvägen. Och i synnerhet vad gäller att ha kunskap om i vilket skick järnvägen befinner sig i, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Rapporten från Statens haverikommission om olyckor och incidenter i spårmiljö, som presenterades i dag, riktar man kritik mot Trafikverket om hur man samlar in uppgifterna om tillbud och olyckor.

Också tillsynsmyndigheten Transportstyrelsen uppmanas att förbättra och öka sin tillsyn av tåg och järnväg.

I dag sköts tillsynen av alltför få tjänstemän och enbart via papper konstaterar haverikommissionen som istället efterfrågar riktiga stickkontroller, säger Jonas Bäckstrand, ordförande i haverikommissionen.

– Vi har ju uppfattningen att det blir en pappersbaserad tillsyn, där man kontrollerar att det finns det system som ska finnas, men man är inte ute och gör stickprov i verksamheten, i den omfattning som vi tycker skulle vara behövligt, säger Bäckstrand.

Kommissionen konstaterar bland annat att många underleverantörer har för lite information om områdena de arbetar i.

Kommissionen efterlyser därför att Transportstyrelsen förbättrar sina rutinerna för att informationen om brister inom järnvägen når ansvariga aktörer.

Med anledning av Statens haverikommissions rapport ger regeringen i dag den pågående utredning som ser över järnvägsfrågan ett tilläggsdirektiv, så att det kan komma med ett utvidgat förslag på förändringar till slutet på 2015 säger infrastrukturminister Anna Johansson.

– Vi vill nu be den utredning som arbetar med järnvägsorganisering att man också tittar på underhållsfrågan mer specifikt: hur både planering och utförande ska genomföras för att man ska ha en så god kontroll som möjligt, kunna säkerställa resurseffektivitet och ytterst säkerhet, både för de som arbetar och de som reser, säger Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".