Kim Jong-Un
Foto: TT

Nordkorea hotar med nytt kärnvapentest

Nordkorea hotar med ett nytt kärnvapentest som svar på en resolution i FN:s generalförsamling om övergrepp mot mänskliga rättigheter i Nordkorea. Resolutionen uppmanade FN:s säkerhetsråd att låta den internationella domstolen granska övergrepp i Nordkorea.

Nordkoreas utrikesministerium anklagade idag USA för att ha orkestrerat omröstningen om resolutionen i tisdags. Pyongyang sa att resolutionen baserades på fabricerade uppgifter från nordkoreanska avhoppare i syfte att förtala landet.

Landet sa även att resolutionen utgjorde en allvarlig politisk provokation från USA och att Nordkorea därför inte har något annat val än att genomföra ett nytt kärnvapenprov.

Nordkorea har genomfört kärnvapenprov tre gånger tidigare, 2006, 2009 och 2013. Hotet om ytterligare ett test kommer samtidigt som uppgifter framkommit som tyder på ökad aktivitet vid en av landets nukleära anläggningar. Satellitbilder tyder på att kärnanläggningen i Yongbyon kan vara på väg att återstartas.

Resolutionen i generalförsamlingen i tisdags baserades till stor del på en FN-rapport som kom i februari om övergrepp i Nordkorea. Krav höjdes då på att landet skulle dras inför den internationella domstolen.

Men det är osannolikt att FN:s säkerhetsråd kommer att godkänna det. Både Kina och Ryssland, som har vetorätt i säkerhetrådet, röstade nämligen nej till resolutionen i tisdags.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".