Wikileaks grundare Julian Assange. Foto:  John Stillwell / TT.
Wikileaks grundare, Julian Assange. Foto: John Stillwell / TT.

Kritik mot åklagaren i Assangefallet

"Den här situationen kan inte pågå år efter år"
2:13 min

Den våldtäktsmisstänkta Julian Assange ska vara fortsätta häktad i sin frånvaro. Det beslutade Svea hovrätt i dag. Men åklagaren måste göra mer för att utreda brotten, menar domstolen.

– Det vi har prövat, liksom tingsrätten, är om det finns fortsatta skäl att Assange ska vara häktad i sin utevaro. Då tittar vi på om det finns sannolika skäl för de misstänkta brotten, säger hovrättsrådet Niklas Wågnert om varför Assange ska vara fortsatt häktad.

Det har gått fyra år sedan Wikileaksgrundaren Julian Assange först häktades i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång mot två kvinnor under ett besök i Sverige.

När en domstol i Storbritannien för två år sedan beslutade att han skulle överlämnas till Sverige sökte Assange asyl på Ecuadors ambassad, där han varit kvar sedan dess.

Den svenska åklagaren har krävt att Assange ska komma till Sverige för att förhöras och lämna dna-prov. Assange har å sin sida hävdat att han om han kommer till Sverige riskerar att överlämnas till USA.

Även om det enligt hovrätten finns skäl för häktningen konstateras också att  brottsutredningen inte längre drivs framåt, och att åklagarna därför bör göra mer.

– Ett sätt skulle kunna vara att höra honom på ambassaden och se om det för utredningen framåt. För klart är, tycker vi, att den här situationen inte kan pågå år efter år, säger hovrättsråd Niklas Wågnert.

Efter domen i dag skriver åklagare Marianne Ny i ett pressmedelande att det finns skäl att överväga hur målet ska drivas vidare, men hon vill inte svara på frågor om vad det innebär.

Tidigare har hon inte varit beredd att åka till Storbritannien för att hålla förhör där, men den utdragna processen innebär till exempel en kostnad för Storbritannien som har ständig bevakning på ambassaden för att kunna gripa Assange om han kommer ut.

Assandes försvarare ser domen som en öppning.

– Det är en öppning och det är en del av beslutet som går helt i linje med de argument försvaret framfört, att inte utredningen bedrivs på det sätt den ska bedrivas, säger advokat Tomas Olsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".