Ansvarig riksrevisor Claes Norgren. Foto Bertil Ericson / SCANPIX / TT.
Ansvarig riksrevisor Claes Norgren. Foto: Bertil Ericson/TT.

Bristande it-säkerhet hos myndigheter

"Ingen har ett helhetsansvar"
1:09 min

Det finns stora brister vad gäller informationssäkerhet hos de svenska myndigheterna, och den förra regeringen har inte haft något samlat grepp över läget. Den bedömningen gör riksrevisionen som i dag kommer med svidande kritik i en ny granskning.

– Man kan väl säga att hoten, riskerna som finns när det gäller informationssäkerhet i staten har ju ökat väldigt kraftigt, och de åtgärder för att hantera, kontrollera de riskerna som man har på plats står inte i paritet med riskökningen, säger riksrevisor Claes Norgren.

Enligt riksrevisionen gör det alltmer digitaliserade samhället, med komplexa datasystem, som nu också kopplas samman mellan myndigheter, att också sårbarheten och hotbilden ökat mot samhället.

Myndigheten har i huvudsak fokuserat på perioden 2007-2013, när alltså alliansen styrde, och fram träder en bild av att en fragmenterad organisationen, med omfattande brister vad gäller informationssäkerhet.

Regeringen har inte haft en samlad lägesbild av hoten, eller vilka skyddsåtgärder som myndigheterna vidtagit, menar Claes Norgren.

– Problemet är organisationen – ingen har ett helhetsansvar, säger han.

Nära hälften av myndigheterna säger själva att man saknar kompetens, mandat och resurser för att hantera informationssäkerhet.

– Betänker man då också att skatteuppbörden är nära 1.500 miljarder årligen och lägger till Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden och en rad andra IT-system som hänger ihop så ser man ju den viktiga infrastruktur som är baserad på informationsteknologi som måste fungera för att livet ska fungera för medborgarna i Sverige, säger Norgren.

Riksrevisionen bedömer att inte särskilt mycket har hänt sedan man gjorde en liknade undersökning 2007, och nu uppmanar nuvarande regeringen att  ge en myndighet ett samlat tillsynsansvar med möjlighet att ge sanktioner.

– Jag tror helt enkelt att man har underskattat behovet av att samla ihop Sverige för att hantera det här, säger Claes Norgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".