En kvinna med en bunt svenska sedlar i handen. Kvinnan i bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Pontus Lundahl/ TT.
En kvinna med en bunt sedlar i handen. Kvinnan i bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Pontus Lundahl/ TT.

Löneökningar på rekordnivå

"Bra reallöneökningar även nästa år"
1:57 min

I år får den som arbetar i genomsnitt drygt 900 kronor mer i plånboken varje månad. Det är ovanligt mycket och beror på att inflationen är noll och inte äter upp någonting av löneökningarna. Bara ett år tidigare på 2000-talet har reallöneökningarna varit så höga som nu.

– Efter inflationen får man löneökningar på ungefär tre procent, säger Bo Enegren, nationalekonom på Medlingsinstitutet.

Hur ovanligt bra är det?

– Det är väldigt bra ur ett historiskt perspektiv. Under 2000-talet har löneökningarna legat på knappt två procent realt, så det här är en väldigt bra utveckling, säger han.

Stockholmaren Niklas Mattsson är en av dem som märkt att han fått mer pengar över.

– Ja, det har jag gjort. Jag jobbar inom vården och det är en dåligt för löneökningar, men lite har jag märkt det, säger Niklas Mattsson.

Vad använder du pengarna till?

– Sparar framför allt, säger Niklas Mattsson.

Men Umamas Fungdahl har inte märkt någon skillnad i lönekuvertet.

– Nej, inte så mycket, men jag klarar mig ändå, säger hon.

2014 är andra året i rad med i princip nollinflation. Det betyder att de löneökningar som fack och arbetsgivare förhandlat fram också är vad som hamnar plånböckerna. 918 kronor i månaden blir det för genomsnittslöntagaren som tjänar 30 600 räknat på tre procents löneökning.

Men även om löntagarna får mer pengar att röra sig med finns det problem. En risk med höga reallöneökningar är färre jobb när företagens vinstandel minskar, enligt nationalekonom Bo Enegren.

– Arbetsmarknadens parter är ganska bekymrade över det här för det blir ju negativa effekter på sysselsättningen. Om inte företagen kan höja sina priser måste de på något sätt sänka sina kostnader och det innebär att det kan slå negativt på sysselsättningen, säger han.

Riksbanken har sänkt räntan till noll för att få upp inflationen, men också 2015 väntas höga reallöneökningar.

– Närmaste året ser inflationen ut att bli låg så det skulle innebära att det blir ganska bra reallöneökningar även nästa år om man tittar på de prognoser som finns, säger Bo Enegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".