Syriska flyktingar: Det börjar bli kallt nu

1:57 min

De syrier som flytt till Turkiet får kämpa hårt för att klara sig. Av de 1,6 miljoner syriska flyktingar som tagit sig in i landet bor en majoritet utanför flyktinglägren och har svårt att försörja sig. Sveriges Radios korrespondent har besökt en skola som finansieras helt genom donationer från frivilliga.

Bland färgglada väggmålningar och barn som ivrigt räcker upp handen syns det inte att barnen har särskilda sår från kriget, men alla de 300 eleverna här har förlorat en förälder i kriget i Syrien. De flesta av barnen har inte längre någon pappa.

Dohas pappa dödades när han av misstag körde in på fel väg utanför Aleppo. Han hamnade vid en frontlinje och sköts ihjäl.

De äldsta barnen är döttrar och nu har familjen på sju personer svårt att klara sig ekonomiskt utan pappan, berättar tonårsdottern Doha.

– Vi har ett hus, säger Doha, men det finns ingen dörr och inget glas i fönstren och det börjar bli kallt nu på vintern.

Familjen delar sitt provisoriska boende med tre andra familjer. Men pengarna räcker inte och det är så kallt att vi måste täcka oss med många filtar, berättar Doha.

I en ny rapport beskriver Amnesty International hur Turkiet satsat enorma resurer på att hjälpa flyktingarna från Syrien, drygt 200 000 bor i välorganiserade flyktingläger.

Men mer än en miljon syrier bor utanför lägren, bland dem får bara 15 procent stöd av hjälporganisationer, enligt Amnesty.

Det är svårt att få arbetstillstånd, syrier jobbar för lägre löner och barn så unga som åtta år måste arbeta för att hjälpa familjen och kan inte gå i skolan.

Doha tycker att hon haft stor tur, på hennes skola betalar frivilligorganisationer ett mål mat om dagen och elevernas undervisning.

– Min pappa dödades, men här på skolan får vi allting, säger Doha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista