Måns Mosesson. Foto: TT
1 av 2
Måns Mosesson. Foto: TT
Årets vinnare i Stora Journalistpriset fr. v. Jack Werner, Åsa Larsson, Linnéa Jonjons, Malou von Sivers, Dan Josefsson, Jenny Küttim och Måns Mosesson som delades ut i Operans rotunda på torsdagskvällen. Foto: Henrik Montgomery / TT
2 av 2
Årets vinnare i Stora Journalistpriset fr. v. Jack Werner, Åsa Larsson, Linnéa Jonjons, Malou von Sivers, Dan Josefsson, Jenny Küttim och Måns Mosesson som delades ut i Operans rotunda på torsdagskvällen. Foto: Henrik Montgomery / TT

"Det känns helt overkligt"

"De står och vill säga någonting till oss"
1:58 min

Ikväll hölls prisutdelning av det Stora journalistpriset som delas ut varje år för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken. Sveriges Radio-reportern Måns Mosesson var en av journalisterna som prisades på galan.

Totalt är det i fyra olika kategorier som vinnare ska utses varje år. Kategorierna är Årets avslöjande, Årets berättare, Årets förnyare och Lukas Bonniers Stora journalistpris. 

Sveriges Radio var nominerad i två kategorier – Årets berättare och Årets förnyare.  I kategorin Årets berättare tog Sveriges Radio-reportern Måns Mosesson hem priset. 

– Det känns helt overkligt, sa Måns Mosesson när han tog emot priset under galan.

Mosesson berättar att det var för drygt två år sedan som han började fundera på att göra dokumentären Rädda Sverige som handlar om de svenskar som tänkte lägga sin röst på Sverigedemokraterna i valet.

– De står ju och vill säga något till oss, vissa är ideologiska rasister, andra är frustrerade över att de inte känner igen sig i vår och politikernas bild av Sverige, säger Mossesson om de sverigedemokrater han intervjuade i dokumentären.

– Jag hade några månader när jag tyckte det var svårt att göra dokumentären, därför att jag tänkte på det så mycket, berättade han.

– Men nu känns det skönt, sa han.

Även Sveriges Radio-reportern Siljan Diljen var bland de nominerade journalisterna i kategorin Årets förnyare, för dokumentären Min flykt där hon berättar om sin egen familjs flykt från Kurdistan i början på 80-talet började flyktberättelserna strömma in via sociala medier.

Årets förnyare blev dock Viralgranskaren och Metro-journalisterna Jack Werner, Linnéa Jonjons och Åsa Larsson som menade att ”det betyder sjukt mycket att Metro är med i de här sammanhangen”.

Vinnarna i kategorin Årets avslöjande blev författaren Dan Josefsson och journalisten Jenny Küttim, för boken ”Mannen som slutade ljuga” och tv-dokumentären ”Kvinnan bakom Thomas Quick”.

Lukas Bonniers Stora journalist pris fick TV4-profilen Malou von Sivers.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".