Foto: Fredrik Persson/ TT.
Foto: Fredrik Persson/ TT.

Så ska kriminalvården satsa på unga

"Psykologerna är en del av flera insatser i regeringsuppdraget"
1:19 min

Kriminalvården gör, på uppdrag av regeringen, en särskild satsning på de cirka 1 700 unga som finns på häkten, i fängelser eller inom frivården runt om i landet.

Malin Karlsson är utredare i projektet för unga och våldsamma klienter.

– Det vi vill göra i den här satsningen är väl egentligen att öronmärka ett visst antal psykologer som särskilt ska arbeta med de unga. Det finns andra psykologer inom kriminalvården, men de här ska specifikt rikta sig till och ha tid för unga klienter, säger Malin Karlsson.

Det finns cirka 1 700 unga inom kriminalvården. Uppskattningsvis 290 av dem är frihetsberövade. Som "ung" räknas den som är under 21 år när han eller hon skrivs in i kriminalvården. Ung förblir man sedan under verkställigheten, upp till 24 års ålder.

Kriminalvården har fått i uppdrag av regeringen att göra en särskild satsning på unga brottslingar.

Nu nyanställs nio psykologer som tillsammans med elva andra, redan  verksamma inom kriminalvården, ska erbjuda individuell hjälp till den här gruppen.

Men det behövs mer än psykologer för att bryta ungas brottsliga karriärer.

– Psykologerna är en del av flera insatser i regeringsuppdraget, som vi har. Vi satsar på små, resursstarka avdelningar på anstalt och vi förstärker lärarkården för unga. Vi jobbar aktivt med studie- och yrkesvägledning. Vi har utökat antalet anställda kring de unga som vi tror att vi kan ha från olika professioner, säger Malin Karlsson, utredare inom Kriminalvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".