USA:s president Barack Obama. Foto: Jim Bourg/TT
Barack Obama presenterar sin immigrationsplan. Foto: Jim Bourg/TT.

Obamas plan för fem miljoner papperslösa

"Obama beter sig som en diktator"
2:27 min

Uppemot fem miljoner av de totalt elva miljoner människor som lever som papperslösa, odokumenterade, invandrare i USA kommer att kunna ansöka tillfälligt skydd mot deportation.

Det var kärnan i de redan på förhand omstridda åtgärder som president Barack Obama nu vidtar på egen hand, och som han presenterade i ett tal till nationen i natt.

– Den som varit i USA i minst fem år, som har barn som antingen är amerikanska medborgare eller har uppehållstillstånd, och som inte begått några allvarligare brott, kommer att kunna ansöka om skydd mot att skickas ut ur landet, sa Obama.

Dem som får sin ansökan godkänd får ett tillfälligt skydd mot deportation under tre år, liksom ett tillfälligt arbetstillstånd. De kan alltså börja betala skatt och ta steget över från en svart till en vit arbetsmarknad.

Men blir också delvis kvar i en gråzon, för de fyra till fem miljoner människor som kan komma att omfattas av Obamas presidentdekret, kommer inte att kunna ta del av många av de rättigheter som brukar gälla skattebetalare. Exempelvis ställs de utanför den allmänna sjukvårdsförsäkringsreformen i USA.

Trots den på många sätt begränsade reformen är Obamas dekret ändå den största enskilda åtgärden på invandringsområdet som ägt rum i USA:s moderna historia, sett till antalet människor den omfattar, även om möjligheten till tillfälligt skydd inte ens kommer att gälla hälften av de elva miljoner som lever utanför de amerikanska myndigheternas radar. 

De senaste 50 åren har både republikanska och demokratiska presidenter genomdrivit sin egen vilja när kongressen inte kunnat eller velat samarbeta, så presidentdekret på invandringsområdet är inget nytt.

Reaktionerna från framför allt republikanerna i den amerikanska kongressen är ändå fullkomligt raseri.

En majoritet republikaner vill inte se några som helst lättnader för människor som tagit sig in i USA på illegal väg, de vill starkt begränsa all invandring, och anser att Obama nu direkt uppmuntrar till ännu mer trafik över gränsen från Mexiko.

De anser dessutom att Obama beter sig som en envåldshärskare och diktator, som sätter den amerikanska demokratin ur spel genom sitt presidentdekret,  och hotar nu med ett om möjligt än större motstånd i kongressen.

Efter storsegern i mellanårsvalet har republikanerna majoritet i kongressen från och med nästa år, och det talas redan om allt från att än en gång driva fram en stängning av USA:s myndigheter och verk, till att agera för att presidenten ska ställas inför riksrätt. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".