Fredrik Reinfeldt under valnatten 2014. Foto: Fredrik Persson/TT.
Foto: Fredrik Persson/TT

Reinfeldt talade på Muf-stämman

Fredrik Reinfeldts tal på Muf-stämman i sin helhet
20 min

Den förre statsministern och avgående moderatledaren Fredrik Reinfeldt har sedan valnatten varit sparsam med sina offentliga uppdrag, men under eftermiddagen talade han på Muf-stämman. Ekot rapporterade direkt.

Julia Milder, Ekot: Hej och välkommen till Ekots direktrapportering om Fredrik Reinfeldts tal från Muf-stämman. 13.15 drar det igång.

12:52, 21 November 2014

Julia Milder, Ekot: Sedan beskedet på valnatten i september om att Reinfeldt ska avgå som partiledare har han varit sparsam med sina offentliga uppdrag. På plats på Muf-stämman finns Ekots reporter Per-Anders Rehn.

13:04, 21 November 2014

Lars: Kan man även lyssna på talet live via er webb?

Julia Milder, Ekot: Hej Lars! Absolut, senast klockan 13.15 kommer det att dyka upp en ljudknapp som du kan trycka på för att lyssna här på webben. Du kan också lyssna via vår app Sveriges Radio play.

13:06, 21 November 2014

Liz: Detta borde sändas i öppen kanal inte bara på webben. Alla har inte tillgång till webb. Man minimerar en internationellt uppskattad statsminister

13:18, 21 November 2014

Julia Milder, Ekot: Hej Liz! Som svar på din fråga kan jag bara säga att vi inte kan ta bort program i exempelvis P1-tablån för alla olika webbsändningar, men att om Reinfeldt säger något intressant kommer man att kunna höra det i kommande Ekosändningar.

13:19, 21 November 2014

Leif: Var finns ljudknappen?

Julia Milder, Ekot: Hej Leif! Du behöver uppdatera din webbsida en gång (genom att trycka på refresh-knappen eller ladda om sidan) för att du ska kunna se den.

13:20, 21 November 2014

Julia Milder, Ekot: Reinfeldt har ännu inte kommit ut på Muf-stämman för att hålla sitt tal.

13:20, 21 November 2014

Julia Milder, Ekot: Nu kommer Reinfeldt ut. Han inleder med att säga att "talarstolarna var bättre förr", och får skratt och applåder på Muf-stämman.

13:28, 21 November 2014

Julia Milder, Ekot: Reinfelt fortsätter sitt tal med att prata om samhällsförändringar och otrygga jobb.
- Vem är det som hävdar detta som media nu förmedlar? Det är LO. I dag på morgonen har andra fackföreningar också sett detta. Det otrygga i vår tid det är en visstidsanställning, det är det som förmedlas, säger Reinfeldt och fortsätter med att säga att det var en reform som Alliansregeringen genomförde.
- Tanken var att det skulle ge lägre trösklar in på arbetsmarknaden, och att det sedan skulle övergå i fasta anställningar. Vem är det som står bakom den här problemformuleringen?

13:32, 21 November 2014

Julia Milder, Ekot: Reinfeldt fortsätter att tala om samhällsförändringar, om jobb som i framtiden kommer att försvinna:
- Man måste förstå hur den svenska arbetsmarknaden utvecklas, det är inte en enda rörelse. Många av dagens jobb kommer inte att finnas kvar i den form vi har haft.

13:33, 21 November 2014

Julia Milder, Ekot: - Kommer vi att ha anställda som går att möta på banker? Kommer vi att ha människor som kör bussar och tåg, som sitter i kassan på mataffärerna? De ligger längst fram bland de jobb som riskerar att försvinna i automatiseringen. Det är alarmerande siffror vi måste förhålla oss till och vi måste använda ord som trygg och otrygg på ett lite annorlunda sätt, säger Reinfeldt.

13:35, 21 November 2014

Julia Milder, Ekot: - En arbetslinje handlar mycket om de jobb som kommer, om att se och möjliggöra nya marknader. På det sättet är man i takt med sin tid, säger Reinfeldt på Muf-stämman.

13:37, 21 November 2014

Julia Milder, Ekot: - Arbete i sig har ett värde, det frigör människor och är en grund för människor att fatta rätt beslut. Det är vår grund i samhället för utvecklingen av välfärd och välstånd.

13:38, 21 November 2014

Julia Milder, Ekot: Fredrik Reinfeldt fortsätter med att prata om nya sätt att se på utbildningssystem, om att utbilda sig en gång till eller lägga till delar i sin utbildning.
- Man frågar tonåringar om vad de ska bli, sedan har de gjort det valet. Det är att sända fel signal, säger Reinfeldt.

13:40, 21 November 2014

LIz: Man har tagit bort programpunkter tidigare. Programmet om Sara Lidman är väl bandat och kan sändas vid ett senare tillfälle. Googla så får du många träffar då man bytt ut program. men nu har ju Fredrik Reinfeldt alltid varit mer uppskattad utanför Sveriges gränser.

Julia Milder, Ekot: Absolut, det har hänt vid riktigt stora nyhetshändelser. Men jag tror att man med stor säkerhet kommer att kunna lyssna på ett inslag om Reinfeldts framträdande under Ekots eftermiddagssändningar.

13:41, 21 November 2014

Julia Milder, Ekot: I sitt tal fortsätter Reinfeldt att prata om automatisering, att människor ersätts med maskiner och att vissa hamnar utanför.
- Det är så lätt att säga att man satsar på dem som är nära och anställningsbara, resten hamnar i ersättningssystem.

13:43, 21 November 2014

Julia Milder, Ekot: Reinfeldt fortsätter med att tala om hur arbetskraften ser ut.
- Det här landet har inte valt att möta den här utmaningen med en stor låglönesektor. Det tycker jag i grunden är bra, men det lägger ändå större tryck på oss för att förstå den här förändringen, säger Reinfeldt.

13:45, 21 November 2014

Julia Milder, Ekot: I sitt tal har nu Reinfeldt kommit till pensionsåldern, som han ju vill höja. Efter ett avslutande "stort tack för att ni ville lyssna" är det nu dags för pressen att ställa frågor. Därmed avslutar vi direktrapporteringen, men lyssna gärna på kommande Ekosändningar. Tack för att ni följde oss!

13:48, 21 November 2014

Anders F: Inget ljud alls längre?

Julia Milder, Ekot: Nej, nu är talet slut och webbsändningen har upphört.

13:53, 21 November 2014

På valnatten lämnade Reinfeldt besked om att han lämnar partiledaruppdraget, och Moderaterna arbetar just nu med att hitta hans efterträdare. I går kväll samlades partiets valberedning till ett första möte för att om det. Reinfeldt avgår formellt i mars.

När det Moderata ungdomsförbundet samlades för stämma i eftermiddags, talade Reinfeldt till ungmoderaterna.

Reinfeldt har skrivit kontrakt med ett bokförlag och nästa höst kommer den förre statsministerns bok om sina 25 år i politiken. "Min förhoppning är att läsare ska känna att de får följa med på en del av mina upplevelser och ta del av någonting nytt", säger Reinfeldt i ett pressmeddelande från Albert Bonniers Förlag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".