Ett av SAS Boeing 737 flygplan på väg in för landning på Arlanda flygplats. Foto: Johan Nilsson/TT.

Näringslivet välkomnar Arlandadom

"Jag drar en suck av lättnad"
1:04 min

Mark- och miljööverdomstolen häver ett inflygningsförbud över Upplands Väsby. Det innebär att flyget till Arlanda inte kommer att minska. Näringslivet applåderar beslutet.

-- Jag drar en suck av lättnad. Om inte det här överflygningsförbudet hade hävts så hade en stor del av kapaciteten varit hotad. Den här regionen är enormt beroende av internationell flygtillgänglighet och flyg över huvud taget om man tänker på Sveriges geografi, säger Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare, och fortsätter:

– Vår utmaning är att vi behöver öka antalet internationella direktlinjer, inte minska flygandet. Så det här var en väldigt, väldigt skön dom att läsa.

En annan som välkomnar beslutet är Jacob Wallenberg som bland annat är vice ordförande i flygbolaget SAS och ordförande i organisationen Connect Sweden som arbetar för bättre internationella flygförbindelser till Sverige.

-- Jag tycker att det är positivt naturligtvis att Arlanda nu kan titta framåt och leverera möjligheter för det svenska näringslivet och samhället att resa så bra som möjligt ut i världen, säger han.

Läs mer om domen på mark- och miljööverdomstolen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".