Frihandelsavtal kan bli klart 2015

"Ambitiösa målsättningar med förhandlingarna"
1:08 min

Ett frihandelsavtal mellan EU och USA kan komma att bli färdigt under nästa år, men då måste förhandlingarna skyndas på. Det här framkom i förmiddags i Bryssel inför EU:s handelsminstermöte idag. När handelskommissionären Cecilia Malmström, som ansvarar för frihandelsförhandlingarna, gick in till mötet hade hon precis träffat sin amerikanske kollega.

– Ett väldigt positivt och konstruktivt möte, förklarade Cecilia Malmström.

Samtidigt har förhandlingsprocessen mellan EU och USA stannat av lite med tanke på att EU-kommissionen har bytts ut för bara tre veckor sedan.

Men i början av nästa år ska det vara full fart igen. Förhoppningen är också att det ska finnas ett färdigt avtal mellan EU och USA som respektive medlemsland sedan kan ta ställning till.

Sveriges näringsminister Mikael Damberg tror också på ett avtal under nästa år, sa han innan han gick in till mötet med sina ministerkollegor.

– Vi ska förhoppningsvis ha någon form av skelett eller struktur på förhandlingsresultatet klart redan 2015. Det är ambitiösa målsättningar med förhandlingarna, men jag tror att det är viktigt att ha det. Det jag ser i rådsslutsatserna, som är viktigt för mig, men också för regeringen, är att det betonar öppenheten i den här processen. Det är en av de sakerna jag tror avgör om det här avtalet kommer att bli bra och få ett starkt stöd eller inte, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".