Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg. Till höger statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Sveriges Radio och TT
Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg. Till höger statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Sveriges Radio och TT

Ramberg: Få svar från Reinfeldt efter lång tystnad

Reinfeldt: Den moderna väljaren är rörlig
1:45 min

Fredrik Reinfeldts tal till de moderata ungdomarna var ännu en av alla varianter på försvaret av "arbetslinjen", den politiska kursändring som moderatledaren ser som sitt största bidrag till svensk politik. En stor grupp reportrar väntade på att få ställa dagsaktuella frågor om läget för Moderaterna, men den förre statsministern gav få, om några, svar, skriver Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

Läs Ekots direktrapportering från Reinfeldts tal

Det blev mest vidarepassningar till moderata valanalysgrupper och framtida partiledningar. Endast vid ett par tillfällen tog den förre statsministern av sin självpåtagna munkavle och lät i några korthuggna meningar förstå att han trots allt har någon åsikt i eftervalsdebatten.

Han upprepade sitt försvar för det stora väljartappet i höstens val. Det försvar som går ut på att förra valresultatet var onormalt bra och därför inte är lämpligt att jämföra med. Väljarna är rörliga numera och partier "äger" inga väljare, förklarade Reinfeldt och tycks mena att de därför heller inte kan förlora några.

Han tillbakavisade också påståendet att han skulle ha lämnat Moderaterna och Alliansen i sticket genom att avgå på valnatten. I så fall kan man aldrig avgå, det finns ingen "lämplig" tidpunkt menade Reinfeldt.

Moderatledaren sa att det inte bara i Sverige utan i Europa pågår en förskjutning mot Sverigedemokraternas problembeskrivning. Han klandrade medierna för den förskjutningen.

Om sin efterträdare ville han inget säga. Något mera yppade han om sin kommande bok, som enligt Reinfeldt ska bli lärorik att läsa. Han har ännu inte bestämt vad den ska heta men boken ska enligt den förre statsministern innehålla den "viktigaste formen av mänsklig kritik, nämligen självkritiken." En vara som vi att döma av dagens möte får vänta på tills boken kommer nästa höst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".