En man med mobiltelefon går förbi en stor tavla med olika företagsnamn i Luxemburg. Foto: Emmanuel Dunand/TT.
Många multinationella företag finns i Luxemburg. Foto: Emmanuel Dunand/TT.

Skatteplanerande företag kan flytta från Luxemburg till Schweiz

Väcker debatt om EU:s statsstödsregler
1:42 min

Luxemburg har avslöjats som bas för omfattande skatteplanering. Nu kan en effekt av det bli att företagen helt enkelt byter land för sina skatteupplägg.

– Luxemburg som land kanske bryter mot EU:s statsstödsregler, så den debatten kanske också kommer igång på allvar. Då är risken att företagen flyttar från Luxemburg till Schweiz. Där kan man också få förhandsbesked. Men Schweiz är inte med i EU, och faller därmed inte faller under EU:s statsstödsregler, säger Åsa Hansson, docent med inriktning på skatter vid Lunds universitet.

Att Luxemburg fungerat som bas för företags skatteplanering är enligt Åsa Hansson ingen överraskning, det har varit känt länge. Att omfattningen däremot varit så stor, det var överraskande.

Även om det inte påståtts att skatteuppläggen skulle vara olagliga, så har Luxemburgs roll ifrågasatts. Det handlar bland annat om att det enligt EU:s regler skulle kunna röra sig om otillåtet statsstöd till vissa företag, och det utreds också.

Enligt Åsa Hansson skulle just det, att det skulle kunna vara otillåtet statsstöd, göra att företagen väljer att byta land för skatteuppläggen, till Schweiz, som ju inte är med i EU.

I Schweiz, liksom i Luxemburg, ska det gå att få reda på i förväg hur beskattningen ska bli, och sedan agera utefter det.

Å andra sidan kan just den stora omfattningen av skatteplaneringen göra att det inte handlar om otillåtet statsstöd till vissa företag. Det säger Roger Persson-Österman, professor i finansrätt vid Stockholms universitet.

– Statsstödsidén bygger väl på att det ska vara ett riktat, nischat stöd. Det blir ju en paradox när det är så omfattande. Juridiska system är inte så bra på att hantera den här typen av konflikter, det är ju närmast en folkrättslig dimension i det här. Den juridiken är inte tandlös, men den är inte så effektiv, säger Roger Persson-Österman, professor vid Stockholms universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".