Flygplan innan landning på Arlanda flygplats. Foto: Björn Larsson Ask/TT.
Flygplan innan landning på Arlanda flygplats. Foto: Björn Larsson Ask/TT.

Besvikelse efter Arlandadom

"Kommer ju inte ha några restriktioner alls"
1:49 min

Mark- och miljööverdomstolen gav i dag klartecken för fortsatt flygtrafik över Upplands Väsby och slopat utsläppstak för koldioxid. Ett av flygplatskoncernen Swedavias viktigaste krav.

– Det känns skönt att det villkoret är hävt, säger Kjell-Åke Westin, direktför för Arlanda flygplats.

Mindre skönt känns det för de boende i Upplands Väsby, som drivit frågan om förbud mot så kallade raka inflygningar över bostadsområden i Upplands Väsby. Både på grund av bullret och de klimatpåverkande koldioxidutsläpp.

Benny Reuterhagen är ordförande för "Väsbybor mot buller". Han är mycket besviken efter Mark- och miljööverdomstolens beslut.

– De här raka inflygningarna upphör inte den 1 januari 2018 som det står i tidigare beslut, och som egentligen var meningen från början, säger han.

Men det handlar inte bara om buller utan också om koldioxidutsläpp. Där innebär Mark- och miljööverdomstolens dom att utsläppstaket lyfts bort.

Mårten Wallberg är ordförande i Naturskyddsföreningen i Stockholms län och konstaterar att domstolen nästan helt gått på Swedavias linje.

– Arlanda kommer ju nu inte ha några restriktioner alls. De har sluppit utsläppstaket för koldioxid och de slipper restriktioner när det gäller buller. Man kan ju öka flyget hur mycket man vill, säger han.

Ökad flygtrafik är precis vad Swedavia investerat för och nu kan förverkliga.

– Ja, det innebär ju att vi kan fortsätta att bygga ut Arlanda med den investering vi lagt på 13 miljarder och framförallt möta det krav på tillväxt vi har. Vi har ju växt snabbare än andra nordiska flygplatser och dubbelt så snabbt som Europa i genomsnitt, säger Kjell- Åke Westin, direktför för Arlanda flygplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".