En amerikansk gränsvakt vid övergången till Mexiko. Foto: Gregory Bull/TT.
Obamas agerande kommer få fler att försöka korsa gränsen, tror Republikanerna. Foto: Gregory Bull/TT.

Raseri i USA efter Obamas öppning för papperslösa

"Presidenten saboterar avsiktligt"
1:52 min

Republikanerna i USA är rasande över president Obamas besked att miljontals papperslösa invandrare som kommit in illegalt ska få stanna och arbeta i landet. Barack Obamas politiska motståndare anser att beslutet att gå förbi kongressen strider med konstitutionen.

– Genom att göra på det här sättet saboterar presidenten avsiktligt alla möjligheter att åstadkomma det han säger att han vill ha: en tvåpartiöverenskommelse om immigrationen, sa John Boehner, talmannen i representanthuset, på en presskonferens på fredagen.

Boehner sa att representanthuset kommer att agera. Oklart hur.

Den blivande majoritetsledaren i senaten, kongressens andra kammare, lät lika hotfull i går i senatens talastol, inför beskedet.

– Kongressen kommer att agera, sa McConnell.

Republikanernas ledning, bland annat de här båda, avvisar hittills alla idéer om att försöka strypa budgeten så att regering och myndigheter tvingas stänga.

När det hände senast fick Republikanerna skulden. Men, resonerar andra, det var inte värre än att Republikanerna fick en stor valframgång i mellanårsvalet nyligen.

Andra idéer är att stoppa alla presidentens nomineringar som senaten måste godkänna. Det handlar om till exempel ny justitieminister, eller försöka hindra finansiering av immigrationsförslaget, eller dra presidenten inför rätta eller överväga att försöka avsätta honom.

Republikanerna har hittills inte kunnat enas om ett eget gemensamt alternativ i immigrationspolitiken, men talmannen John Boehner sa i dag att presidentens beslut skadar mer än hjälper.

– Presidentens beslut kommer bara att uppmuntra fler att komma och riskera sina liv och det straffar också dem som följt lagen och väntat på sin tur.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".