Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström infälld mot en bakgrund av nätdrogen spice. Foto: Patrick Pleul/AP och Maja Suslin/TT
"Vi ska ständigt se över våra processer och bli bättre", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande efter ett möte med anledning av utvecklingen kring spice. Foto: AP/TT

Möte mellan myndigheter om utvecklingen kring spice

Problemen med nätdrogen spice fortsätter. I dag anhölls en 28-årig man från Östra Göinge i Skåne misstänkt för att ha tillverkat och sålt drogen till skolungdomar. Folkhälsominister Gabriel Wikström höll i dag i ett möte på socialdepartementet om den senaste händelseutvecklingen kring drogen, men det är oklart vad mötet kommer att leda till.

Sex saker du bör veta om spice

Mannen som anhölls i dag greps i torsdags efter spaning. I hans bostad påträffades bland annat narkotika, komponenter för tillverkning och kontanter, rapporterar P4 Halland. Så sent som i går hittades en man död i sin bostad i Kävlinge, troligen på grund av en överdos av drogen.  

Spice är ett samlingsnamn för syntetiskt framställda cannabinoider, droger där man försökt att efterlikna den aktiva substansen i cannabis. Användandet av spice börjar bli alltmer utbrett och nästan dagligen rapporteras om människor, framför allt ungdomar, som tagit överdoser. Flera dödsfall har också rapporterats med trolig koppling till drogen. 

Under fredagseftermiddagen hölls ett möte på socialdepartementet med anledningen av utvecklingen. Under ledning av folkhälsominister Gabriel Wikström deltog representanter från Folkhälsomyndigheten, Giftinformationscentralen, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysningen och polisen.

Enligt ett pressmeddelande präglades mötet av "dialog samt informationsutbyte", men det är oklart vad ministern har tänkt göra åt problemet med spice. Ett problem med drogen är att när vissa kemikalier förbjudits dyker det snabbt upp nya versioner av spice, och myndigheterna ser ut att ständigt ligga steget efter.

Gabriel Wikströms pressekreterare låter hälsa att folkhälsoministern inte är tillgänglig för en intervju, men i pressmeddelandet skriver han att:

"Sverige har en av de snabbaste processerna för klassificering av hälsofarliga varor och narkotika i Europa. Men vi ska ständigt se över våra processer och bli bättre, inte minst i ljuset av den senaste tidens händelser. Därför var detta ett viktigt möte."

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".